Legaturile Serbiei cu UE "in niciun caz" nu pot avea un impact negativ asupra relatiei Belgradului cu Moscova, a declarat vineri ministrul afacerilor externe sarb, Ivica Dacic, aflat in vizita oficiala in Federatia Rusa, informeaza Agerpres.

"Suntem o tara care, geografic si politic, este legata de aceasta parte (occidentala) a Europei, insa acest lucru nu se poate face in niciun caz in detrimentul bunelor noastre relatii cu Rusia", a afirmat Dacic, in timpul unei conferinte de presa la finalul intrevederii sale cu omologul rus Serghei Lavrov.

Belgradul "nu are nicio ambitie" sa se integreze in NATO, a carei extindere spre est este vazuta cu ochi rai, a adaugat seful diplomatiei sarbe.

Rusia si Serbia, doua tari crestin-ortodoxe, intretin relatii foarte apropiate. In timpul unei vizite la Belgrad, in octombrie 2014, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Serbia este "aliatul cel mai apropiat" al Moscovei.

Dupa declansarea crizei ucrainene, diplomatia sarba mentine un echilibru fragil intre respectarea obligatiilor sale fata de UE - cu care a demarat in 2013 negocieri de aderare - si mentinerea unor bune relatii cu Moscova.

La randul sau, Federatia Rusa a sustinut in repetate randuri Belgradul in dosare sensibile, precum este cel al independentei fostei provincii sarbe Kosovo, pe care Rusia, la fel ca Serbia, nu o recunoaste.

Moscova a denuntat, de asemenea, condamnarea pentru "genocid" a fostului lider politic al sarbilor bosniaci Radovan Karadzic, calificand drept "motivat politic" verdictul Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga.