Rusia a acuzat Turcia ca inarmeaza gruparea jihadista Statul Islamic (SI) in Siria prin intermediul unor ONG-uri turce care livreaza echipamente de contrabanda, potrivit unei scrisori adresate Consiliului de Securitate, data publicitatii vineri, transmite AFP, citata de Agepres.

"Principalul furnizor de arme si echipamente militare catre SI este Turcia, care face aceasta prin intermediul organizatiilor neguvernamentale", a scris ambasadorul Rusiei la Natiunile Unite, Vitali Ciurkin, intr-o scrisoare datata 18 martie.

Fundatia Besar, fundatia Iyilikder si Fundatia pentru libertatile si drepturile omului au trimis convoaie cu "diverse aprovizionari" gruparilor armate jihadiste, printre care SI, potrivit diplomatului rus.

Aceste trei organizatii actioneaza in Siria pentru spionajul turc, a mentionat Vitali Ciurkin.

Rusia acuza frecvent Turcia ca sprijina grupari islamiste in Siria opuse presedintelui sirian, Bashar Al-Assad, important aliat al Moscovei in acest conflict.

Atacurile Moscovei la adresa Ankarei s-au inmultit dupa ce Turcia a doborat un avion militar rus in noiembrie.

Vitali Ciurkin s-a referit, de asemenea, la doua companii - Tevhid Bilisim Merkezi si Trend Limited Sirketi, cu sediul la Sanliurfa - care ar fi furnizat produse chimice sau detonatoare combatantilor din Siria.

In februarie, Rusia a esuat in a convinge Consiliul de Securitate sa adopte o rezolutie pentru a obliga Turcia sa inceteze bombardamentele in Siria.