Presedintele francez Francois Hollande si secretarul general al ONU Ban Ki-moon au declarat vineri ca vor refuza 'orice impunitate' pentru soldatii francezi si membrii misiunilor ONU de mentinere a pacii acuzati de abuzuri sexuale in Republica Centrafricana, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"In contextul noilor alegatii privind abuzuri sexuale care ar fi fost comise de militarii MINUSCA (Misiunea ONU in Republica Centrafricana) si (forta franceza) Sangaris, presedintele si secretarul general al ONU au exprimat aceeasi vointa de a stabili adevarul si de a refuza orice impunitate", afirma Palatul Elysee intr-un comunicat.

Francois Hollande s-a intalnit cu Ban Ki-moon in marja unui summit privind siguranta nucleara organizat la initiativa presedintelui american Barack Obama.

Autoritatile franceze au transmis de miercuri justitiei scrisoarea Inaltului Comisar pentru drepturile omului al ONU care face referire la noi alegatii privind abuzuri sexuale comise de soldatii din forta Sangaris, a indicat vineri Ministerul Apararii.

"Daca faptele au fost stabilite, se vor adopta sanctiuni exemplare, in completarea raspunsului penal, care tine de autoritatile judiciare", a precizat ministerul.

Autoritatile franceze au fost informate ca o echipa de la ONU a primit rapoarte conform carora soldatii francezi din Sangaris ar fi fortat tinere sa intretina raporturi sexuale cu animale in schimbul unei sume de bani.

Potrivit unui raport al ONG-ului AIDS-Free World, trei fete i-au spus unui ofiter al ONU ca, in 2014, ele au fost dezbracate si legate de un militar din cadrul Sangaris in interiorul unei tabere, fiind apoi fortate sa intretina relatii sexuale cu un caine. Fiecare a primit o mica suma de bani, potrivit ONG-ului.

Ambasadorul francez la ONU, Francois Delattre, a promis joi ca va face lumina asupra acestor cazuri de abuzuri "in mod special revoltatoare".

Forta Sangaris face deja obiectul unei anchete a justitiei franceze pentru alte presupuse cazuri de viol in tara devastata de ani de razboi.

Presedintele francez a subliniat totusi vineri "succesul militar, umanitar si politic" al ONU si al Sangaris in Republica Centrafricana, indicand ca "au fost evitate masacre, securitatea a fost restabilita si s-au organizat alegeri intr-un cadru transparent si pluralist".

ONU efectueaza la randul sau o ancheta privind aceste noi acuzatii impotriva soldatilor francezi si din Castile albastre ale ONU. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat joi 'profund socat' de noile informatii aparute in acest sens.