Rusia pregateste un raspuns "asimetric" in fata consolidarii rotatiei trupelor NATO in sase tari din Europa de Est si in special fata de prezenta militara a Statelor Unite in apropierea frontierelor ruse, inclusiv Romania, ameninta ambasadorul rus la NATO.

Alexander GrushkoFoto: missiontonato.ru

"Desigur, raspunsul nostru va fi complet asimetric. Va fi calibrat sa corespunda ideilor noastre cu privire la nivelul amenintarii militare, sa fie mai eficient si nu prea scump", a amenintat Aleksandr Grushko la postul rus Rossia-24, potrivit Mediafax.

"Putem observa ca Statele Unite continua sa-si sporeasca prezenta militara in Europa, punand un accent pe frontul estic", a constatat el.

"Nu suntem observatori pasivi. Aplicam in mod sistematic toate masurile militare care sunt necesare pentru a compensa aceasta sporire a prezentei militare total nejustificate", a avertizat el.

In opinia ambasadorului rus, Summitul NATO de la Varsovia pare ca va continua tendinta acestei consolidari militare a "flancului estic" european.

El a apreciat ca in cadrul viitorului Summit NATO ar putea fi adoptate masuri suplimentare in vederea reformarii armatei si fortelor de ordine din Ucraina.

Viitorul "summit NATO ar putea adopta o decizie cu privire la crearea unor noi fonduri in vederea sustinerii armatei si fortelor de ordine din Ucraina, pe langa cele sase fonduri curente. Insa nu ma astept la pasi calitativi in aceasta directie", a spus diplomatul rus.

De asemenea, Grushko a declarat, intr-un interviu pentru ziarul Izvestia, ca Rusia considera rotirea trupelor Aliantei Nord-Atlantice drept o incalcare a Acordului Rusia-NATO din anii '90, pe care Moscova il numeste "Actul Fondator ", care interzice mobilizarea unor trupe combatante suplimentare in Estul Europei.

"Am spus in mai multe randuri ca o rotatie (a trupelor) pe o perioada nedeterminata nu este cu nimic diferita de o mobilizare permanenta", a subliniat el.

In afara de aceasta rotire, actiunile NATO in Europa incalca Actul Fondator inclusiv din punct de vedere formal, a denuntat Grushko.

"Construirea a doua baze pe segmentul european al sistemului global antibalistic este in desfasurare", a explicat el.

"Baza din Romania a ajuns in faza de pregatire operationala, iar predarea comenzii catre NATO a fost programata pentru mai", a subliniat Grushko.

"Construirea unei instalatii in Polonia continua si ea", a spus el, apreciind ca "aceste baze indeplinesc deja criteriile unei importante strategice si sunt permanente".

Ambasadorul rus la NATO a apreciat de asemenea ca Tratatul fortelor armate conventionale in Europa (CFE) "nu are legatura cu realitatea" si a acuzat statele membre NATO ca nu sunt pregatite sa sustina adaptarea acestuia la noi conditii, adaugand ca, din acest motiv, regimul controlului armelor este practic inexistent.