O serie de violente au izbucnit in noaptea de joi spre vineri intr-o tabara de migranti de pe insula Chios determinand cateva sute de migranti sa plece vineri dupa amiaza pentru a se indrepta spre centrul orasului, scrie AFP.

"Acesti oameni au decis sa paraseasca tabara (...) pentru a se indrepta spre centrul orasului, unde spera sa gaseasca conditii mai bune", a declarat o sursa guvernamentala.

Potrivit unei parti a presei, migrantii ar fi fortat poarta taberei Vial pentru a putea iesi.

Televiziunea publica Ert vorbeste de circa 700 de persoane, printre care numeroase familii. Acestia se indreptau dupa-amiaza spre portul si capitala insulei, la o distanta de circa 20 de km de tabara, insotiti de o escorta a politiei.

Confruntarile din noaptea de joi spre vineri au afectat grav infrastructura taberei, in special dispensarul medical, trei migranti fiind internati. Politia a recurs la grenade asurzitoare pentru a restabili calmul.

O echipa a Medecins du Monde (MDM) prezenta in tabara a decis vineri sa se retraga, deoarece "dispensarul a fost aproape total distrus si securitatea nu mai est suficienta", a declarat unul dintre membri, Evgenia Thanou.

Potrivit unei infirmiere a MDM, disputele au inceput intre afgani si sirieni, pe modelul altor numeroase confruntari survenit in ultimele zile in centre si tabere unde sunt grupati in Grecia peste 50.000 de refugiati si migranti.

Transformate, ca toate hotspot-urile de pe insulele grecesti, in centre de retentie dupa intrarea in vigoare a acordului UE-Turcia destinat sa stopeze fluxul migratoriu din Marea Egee, tabara de pe insula Chios adapostea joi peste 1.500 de oameni, la o capacitate de 1.200 de locuri, potrivit agentiei grecesti de presa, ANA.

Joi seara, mai multe persoane din tabara au manifestat pentru a cere sa poata pleca in libertate.

In noaptea precedenta, in portul Pireu de langa Atena opt migranti au fost raniti usor in urma unei dispute intre sirieni si afgani.

In virtutea cordului UE-Turcia, toti migrantii care ajung in Grecia dupa 20 martie ar trebui trimisi spre Turcia.

Primele astfel de trimiteri sunt prevazute in 4 aprilie.