Organizatia pentru drepturile omului Amnesty International sustine ca emiratul arab Qatar nu este potrivit sa organizeze Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, din cauza abuzurilor la care sunt supusi muncitorii straini care lucreaza la construirea stadioanelor, informeaza BBC, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit organizatiei pentru drepturile omului, muncitorii sunt obligati sa traiasca in conditii mizere si sa plateasca taxe enorme de recrutare. In plus, li se retin abuziv bani din salariu si le sunt confiscate pasapoartele la sosirea in Qatar.

Amnesty International acuza FIFA ca nu a luat masuri ca sa impiedice organizarea turneului din 2022, desi stia problemele din aceasta tara, potrivit BBC.

"Acest eveniment sportiv este construit pe fondul unor incalcari flagrante ale drepturilor omului. Este o pata pe constiinta fotbalului mondial", se arata in raportul Amnesty International.

Organizatia se refera la santierul pentru construirea stadionului Khalifa, parte din complexul sportiv Aspire Zone, care a fost folosit in trecut de unele dintre cele mai bune echipe de fotbal din lume, precum Bayern Munchen, Everton si Paris Saint-Germain, care s-au antrenat acolo in iarna.

Amnesty le-a cerut marilor sponsori ai Campionatului Mondial din 2022, precum Adidas, Coca Cola si McDonald's, sa puna presiune pe FIFA pentru a rezolva problemele.

Amnesty International a intervievat 231 de muncitori, majoritatea din Asia de Sud, dintre care 132 lucreaza la stadionul Khalifa, iar 99 pe spatiile verzi care inconjoara complexul sportiv Aspire Zone.

"In momentul in care am reclamat ca n-am mai fost platit de luni bune, angajatorul a tipat la mine si mi-a zis ca, daca o sa mai protestez, nu voi parasi tara vreodata", a declarat unul dintre muncitorii straini, potrivit BBC.

Autoritatile de la Doha s-au aratat ingrijorate de acuzatii si au promis sa investigheze atent problema. Guvernul a precizat ca bunastarea muncitorilor straini este o prioritate si a insistat ca lucreaza la o reforma sistematica a normelor de protectia muncii din Qatar.