Tribunalul Suprem Federal (STF) din Brazilia i-a retras joi temporar judecatorului Sergio Moro dreptul de a efectua investigatii in scandalul de coruptie Petrobras care sa il vizeze pe fostul presedinte Luiz Inacio Lula da Silva, transmite AFP, potrivit Mediafax.

Judecatorii STF au luat aceasta decizie in urma votului majoritatii membrilor sai.

Ei urmeaza sa decida, dupa examinarea dosarului, daca o parte a anchetei nu trebuie sa le revina definitiv, in masura in care unele interceptari telefonice ale fostului sef de stat fac sa apara personalitati protejate de un statut special, in special presedinta de stanga Dilma Rousseff.

Lula este suspectat de "coruptie" si "spalare de bani" de catre judecatorul Sergio Moro in cadrul anchetei sale asupra deturnarii de fonduri in interiorul companiei nationale a petrolului Petrobras.

Pe 16 martie, numirea lui Lula in guvern, ca sef de cabinet (echivalentul functiei de premier) al presedintei tarii, a provocat o controversa deoarece statutul sau de ministru il fereste de amenintarea trimiterii in arest de catre judecatorul Moro.

In aceeasi zi, magistratul a facut publica o conversatie care a intarit aceste banuieli: Dilma Rousseff il informa pe Lula ca ii va trimite rapid decretul de numire "in caz de necesitate".

Ministrii si parlamentarii brazilieni se bucura de o imunitate speciala si pot raspunde penal pentru actele lor numai in fata STF.

Intre timp, numirea lui Lula a fost blocata provizoriu de catre un judecator al STF care a apreciat ca poate constitui o manevra ilegala urmarind sa il sustraga justitiei obisnuite.

Inalta Curte trebuie sa ia o decizie in acest litigiu saptamana viitoare, intr-o noua sedinta plenara.

Presedinta Dilma Rousseff, vizata de o procedura parlamentara de destituire, s-a revoltat impotriva divulgarii discutiei sale cu Lula, denuntand o atingere intolerabila a prerogativelor sale constitutionale.

Judecatorul Sergio Moro si-a cerut scuze marti STF pentru ca a divulgat conversatia in cauza. El si-a exprimat regretul pentru "controversa", "polemicile si neintelegerile inutile" provocate de decizia sa.