O suta de agenti ai politiei federale (din aproximativ 391 care lucreaza la Zaventem), responsabili cu securitatea in aeroportul Bruxelles-National, au trimis miercuri o scrisoare sefilor lor ierarhici, relateaza ziarul belgian Le Soir, miercuri, in editia online, citat de Agerpres.

"22 martie 2016. Pentru fiecare politist, fiecare politista ce lucreaza in serviciul politiei aeroportului Zaventem, data la care el (ea) se astepta ca asa ceva sa se intample...Cu toate acestea, noi toti, fiecare dintre noi trebuia sa isi faca datoria... In conditii care credem ca puteau fi evitate si ar fi trebuit evitate. Fiecare membru al echipei de interventie este constient de acest lucru. Aceasta scrisoare este expresia frustrarii politistilor din prima linie fata de o proasta gestionare, un strigat pentru securizarea aeroporturilor nationale", afirma agentii de politie in scrisoare.

In aceasta scrisoare deschisa in limba olandeza, agentii politiei aeroportuare scot in evidenta dupa atentatele de la Zaventem laxismul ce a predominat in materie de securizare si negarea unor semnale: "Lipsa de securizare ar fi putut fi un avantaj pentru cei care au recunoscut terenul pentru teroristi", conchid semnatarii scrisorii.

Potrivit sindicatelor, aceasta scrisoare reflecta starea de neliniste a multor agenti.

Ea subliniaza lipsa de control in locuri unde, de exemplu, masinile se pot apropia de cladirea aeroportului fara nicio supraveghere. Agentii de politie subliniaza de asemenea ca multi dintre muncitorii angajati la centrul de triere a bagajelor pe pista aeroportului ar avea antecedente penale, "de multe ori pentru fapte penale grave".

De asemenea, ei subliniaza penuria de personal, "armele depasite", "imbatranirea materialului rulant", "infrastructura abominabila" ce impiedica sa se procedeze in acelasi timp la fotografiere si preluarea amprentelor digitale, noteaza Le Soir.