Scenariul catastrofal al unei "bombe murdare" intrate in mainile jihadistilor din gruparea Stat Islamic va plana asupra summitului international dedicat securitatii nucleare organizat la sfarsitul acestei saptamani la Washington de presedintele Barack Obama, scrie AFP.

Presedintele american, care va parasi puterea in ianuarie, este cel care a lansat in aprilie 2010 acest format la care participa circa 50 de tari reunite in capitala federala americana.

Intr-un discurs faimos sustinut la Praga in 2009 despre "o lume fara arme nucleare", Obama avertiza ca riscul unui "atac nuclear" reprezinta "amenintarea cea mai iminenta si mai extrema pentru securitatea mondiala".

Contextul este cu atat mai dramatic pentru a patra editie a summitului, care are loc joi si vineri, la zece zile de la atentatele de la Bruxelles revendicate de Stat Islamic (32 de morti, 340 de raniti) si in urma informatiilor despre un ipotetic atentat "terorist nuclear".

Astfel, presa belgiana si internatioanala relata vineri ca celula jihadista bruxelleza care a organizat atacurile din 22 martie urmarea fabricarea unei "bombe murdare" radioactive, in urma unei supravegheri prin video a unui "expert nuclear" belgian, pusa la punct de cei doi kamikaze, fratii Bakraoui.

Iar seful Agentiei Internationale pentru Energia Nucleara (AIEA) Yukiya Amano avertizeaza: "Terorismul se raspandeste si posibilitatea ca materiale radioactive sa fie folosite nu poate fi exclusa".

Coordonatorul Uniunii Europene pentru lupta impotriva terorismului Gilles de Kerchove avertiza si el, sambata, in cotidianul La Libre Belgique, ca un eventual atac cibernetic, o preluare a controlului prin intermediului internetului "a unui centru de gestiune a unei centrale nucleare"de catre miscarile jihadiste, ar putea surveni "inainte de cinci ani".

Atac cibernetic asupra unei centrale nucleare

Semn de ingrijorare al Washingtonului: Casa Alba a propus Belgiei "asistenta" Statelor Unite "pentru a proteja infrastructurile nucleare ale tarii", care a trimis militari in jurul acestor centrale.

Desi acest summit nu este exclusiv dedicat riscului terorist, tarile din coalitia militara internationala anti-jihadista se vor reuni in marja conferintei plenare.

Deoarece, asa cum marturisea marti purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, SUA sunt "ingrijorate ca arme de distrugere masive ar putea cadea in mainile teroristilor". :a Casa Alba, consilierul adjunct pentru Securitate nationala Benjamin Rhodes a recunoscut ca "organizatiile teroriste au de ani de zile ambitia de a obtine materiale nucleare".

Daca prea putini experti cred ca Statu Islamic se va dota intr-o zi cu arme nucleare, multi se tem insa ca ar putea obtine uraniu sau plutoniu pentru a incerca sa asambleze o "bomba murdara". Un astfel de dispozitiv nu ar provoca o explozie nuleara dar raspandirea radioactivitatii ar putea avea teribile consecinte teribile medicale, psihologice si economice.

Potrivit AIEA, circa 2.800 de incidente legate de trafic, detinere ilegala sau pierdere de materiale nucleare au fost depistate in lume in ultimii 20 de ani.

Potrivit expertilor americani in nonproliferare, stocul mondial de uraniu inalt imbogatit se ridica la finele lui 2014 la 1.370 tone. Majoritatea in Rusia.

Putin, absent

Presedintele Obama va primi circa 50 de lideri din intreaga lume, printre care omologii chinez, Xi Jinping, sud-coreean, Park Geun-Hye, si turc, Recep Tayyip Erdogan, precum si premierul japonez Shinzo Abe.

Dar seful statului rus Vladimir Putin, a carui tara ramane o putere militara nucleara majora, si liderii din Iran si Coreea de Nord, cu programe nucleare controversate, vor absenta.