Rusia are aprobarea UNESCO pentru a elimina minele de teren din siturile antice ale orasului sirian Palmira, a anuntat marti presedintele Vladimir Putin, informeaza Agerpres citand agentia DPA.

Arcul de triumf din PalmyraFoto: Captura Youtube.com

El a declarat ca a primit aprobarea in timpul unor convorbiri telefonice cu directorul general UNESCO Irina Bokova si presedintele sirian Bashar al-Assad, a relatat agentia de presa Interfax.

Orasul din centrul Siriei Palmira, construit pe o oaza, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO cu monumente de mii de ani.

Saptamana trecuta, fortele militare ruse au ajutat armata siriana sa elibereze orasul ocupat timp de aproape un an de gruparea terorista Statul Islamic care a aruncat in aer acolo mai multe monumente istorice.

Directia Generala a Antichitatilor si Muzeelor din Siria este optimista ca siturile antice distruse, printre care se numara templele lui Bel si Baal-Shamin, pot fi reconstruite in cinci ani.

"Mai mult de 80% din antichitatile de pe teritoriul muzeului au supravietuit si sunt intr-o stare satisfacatoare", a anuntat directia in comentarii difuzate marti de agentia oficiala de presa rusa TASS.

UNESCO se pregateste sa examineze siturile din Siria pentru a intelege scopul efortului de restaurare, a declarat seful unitatii de raspuns de urgenta a UNESCO, Giovanni Boccardi, pentru DPA, adaugand ca organizatia pentru cultura a ONU a oferit 2,7 milioane de euro (3 milioane dolari) pentru finantarea lucrarilor de restaurare in Siria.

"In primul rand trebuie sa cunoastem pagubele. Exista mai multe situri care au fost distruse, nu numai in Palmira. Si mai exista si alte tari. Nici macar nu am vorbit despre Irak", a spus Boccardi.

"Vrem sa mergem acolo cat mai curand posibil, dar aceasta depinde de securitate si competenta autoritatilor de stat. Noi trebuie sa facem consultari si inca nu este clar cand putem merge acolo", a adaugat el.

Luni, reprezentantul pentru cultura rus Mihail Svidkoi a declarat ca tara sa "va efectua cu siguranta restaurarea Palmirei. Aceasta problema a fost de mult timp discutata".

Alti oficiali europeni s-au alaturat apelului pentru restaurarea Palmirei.

Primarul Londrei Boris Johnson a declarat presei locale ca Marea Britanie ar trebui sa ajute la reconstruirea Palmirei drept compensatie pentru raspunsul "ineficient" al tarii la criza din Siria, a relatat ziarul The Guardian.

Ministrul italian al culturii Dario Franceschini a afirmat ca tara sa este pregatita sa ajute in Palmira, adauga DPA.