„Astazi la Chisinau se afla la putere comunistii, care reprezinta elita locala, care respinge tentativele de romanizare si care se straduiesc sa obtina aderarea Moldovei la UE in calitate de stat independent”, a afirmat pentru Strana.ru, directorul general adjunct al Centrului pentru tehnologii politice, Aleksei Makarkin, comentand acuta criza diplomatica izbucnita in ajun in relatiile dintre Romania si Moldova.

In opinia analistului, „pozitia radicala a presedintelui roman, Traian Basescu, care a chemat deschis la inghitirea Moldovei de catre Romania, a contribuit intr-o masura deloc mica la incingerea razboiului rece dintre Bucuresti si Chisinau”.

Expertul rus, scrie publicatia, a recunoscut ca, chiar in Moldova, o parte considerabila a opozitiei radicala si a intelectualitatii sustine ideea intrarii Moldovei in componenta Romaniei. „Pentru aceasta categorie a populatiei Moldovei, romanizarea este un vis mai vechi, a subliniat Makarkin.

Sustinatorii moldoveni ai unificarii celor doua tari considera ca aderarea statului lor la Romania, deja membru UE, va conduce la o integrare a rapida a acestei foste republici sovietice in spatiul general european”.

Dar, a continuat analistul rus, „pentru actuala elita comunista a Moldovei, in frunte cu presedintele Vladimir Voronin, intrarea tarii in componenta Romaniei ar insemna un fiasco politic. Iata de ce actuala putere executiva a Moldove va incerca din toate fortele sa impiedice acest proces”, estimeaza Aleksei Makarkin.

In opinia lui, „autoritatile Romaniei vecine vor provoca in fel si chip" escaladarea conflictului dintre preseditele Moldovei si primarul Chisinaului, cel mai puternic adversar al lui Voronin, „cu scopul de a obtine scindarea elitei politice moldovenesti”.

Ce pozitie va adopta Rusia in cazul in care ideea intrarii Moldovei in componenta Romaniei va incepe, totusi, sa prinda viata? Raspunzand la acesta intrebare adresata de Strana.ru, Makarkin a subliniat: „Evident ca pe parcursul discutiilor privitoare la intrarea Moldovei in componenta Romaniei se va ridica inevitabil problema statutului Transnistriei. Daca Moldova se va uni cu Romania fara Transnistria, Rusia s-ar putea gandi sa accepte aceasta idee. Adica este vorba ca Transnistria sa obtina dreptul la autodeterminare, iar acolo, dupa toate probabilitatile, va ramane prezenta militara rusa. Un scenariu la care Moscova ar putea sa se gandeasca la modul cel mai serios. Dar daca Bucuresti si Chisinau vor incerca sa includa Transnistria in componenta Romaniei, fireste, Rusia se va opune categoric”.

In ce priveste UE, expertul este de parere ca nu va aplauda ideea intrarii Moldovei in componenta Romaniei. „Pentru tarile UE, va fi alta durere de cap”, crede Makarkin. „Uniunea inghite si asa destul de greu procesul de adaptare a Romaniei si Bulgariei la standardele UE, iar intrarea in acest spatiu a Moldovei inapoiata economic, va conduce la cheltuieli suplimentare”, a apreciat Makarkin.