Moldova s-a suparat pe Romania
In opinia analistului, „pozitia radicala a presedintelui roman, Traian Basescu, care a chemat deschis la inghitirea Moldovei de catre Romania, a contribuit intr-o masura deloc mica la incingerea razboiului rece dintre Bucuresti si Chisinau”.
Expertul rus, scrie publicatia, a recunoscut ca, chiar in Moldova, o parte considerabila a opozitiei radicala si a intelectualitatii sustine ideea intrarii Moldovei in componenta Romaniei. „Pentru aceasta categorie a populatiei Moldovei, romanizarea este un vis mai vechi, a subliniat Makarkin.
Sustinatorii moldoveni ai unificarii celor doua tari considera ca aderarea statului lor la Romania, deja membru UE, va conduce la o integrare a rapida a acestei foste republici sovietice in spatiul general european”.
Dar, a continuat analistul rus, „pentru actuala elita comunista a Moldovei, in frunte cu presedintele Vladimir Voronin, intrarea tarii in componenta Romaniei ar insemna un fiasco politic. Iata de ce actuala putere executiva a Moldove va incerca din toate fortele sa impiedice acest proces”, estimeaza Aleksei Makarkin.
In opinia lui, „autoritatile Romaniei vecine vor provoca in fel si chip" escaladarea conflictului dintre preseditele Moldovei si primarul Chisinaului, cel mai puternic adversar al lui Voronin, „cu scopul de a obtine scindarea elitei politice moldovenesti”.
Ce pozitie va adopta Rusia in cazul in care ideea intrarii Moldovei in componenta Romaniei va incepe, totusi, sa prinda viata? Raspunzand la acesta intrebare adresata de Strana.ru, Makarkin a subliniat: „Evident ca pe parcursul discutiilor privitoare la intrarea Moldovei in componenta Romaniei se va ridica inevitabil problema statutului Transnistriei. Daca Moldova se va uni cu Romania fara Transnistria, Rusia s-ar putea gandi sa accepte aceasta idee. Adica este vorba ca Transnistria sa obtina dreptul la autodeterminare, iar acolo, dupa toate probabilitatile, va ramane prezenta militara rusa. Un scenariu la care Moscova ar putea sa se gandeasca la modul cel mai serios. Dar daca Bucuresti si Chisinau vor incerca sa includa Transnistria in componenta Romaniei, fireste, Rusia se va opune categoric”.
In ce priveste UE, expertul este de parere ca nu va aplauda ideea intrarii Moldovei in componenta Romaniei. „Pentru tarile UE, va fi alta durere de cap”, crede Makarkin. „Uniunea inghite si asa destul de greu procesul de adaptare a Romaniei si Bulgariei la standardele UE, iar intrarea in acest spatiu a Moldovei inapoiata economic, va conduce la cheltuieli suplimentare”, a apreciat Makarkin.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
sa stea suparati, sa invete si sa calatoreasca in rusia ca sunt satul de raketii astia
in ceea ce priveste studentii moldoveni veniti la facultate nu inteleg ce te nemultumeste - daca esti satul de ei, poti pleca la capsune in Spania sau in Italia sa fii numit tigan! (pt cei ce nu au inteles ironia, vreau sa spun ca nu poti sa judeci un om doar dupa cetatenie)
Pentru cei care se simt romani adevarati, pentru care conteaza istoria si nu gusha plina si ghiftuita, fac un apel sa-i sustina pe romanii din Basarabia. E ultima agonie a comunismului in Europa!
Hai Basarabia!
Moldovenii care vin la studii la noi sunt printre cei mai destupati. Iti aduci aminte de "migratia" tineretului specializat din anii '94 - '2000?
Cunosc cativa moldoveni care au facut studii in Romania, au ramas la noi. Muncesc au familii, iar cei pe care ii cunosc eu sunt chiar de exceptie!!
Nu cred ca ai nici un pic de dreptate!
Gerula!
Noi suntem suparati pe atitudinea politicienilor moldoveni, gandindu-ne ca Romania acorda un oarecare ajutor Moldovei: fie cu energie, fie cu scolirea studentilor, consultanta pentru integrare UE, etc.
Este foarte frustrant sa ajuti pe cineva, iar acesta sa te dusmaneasca ulterior.
moldoveanul si georgio au dreptate... nu putem judeca un popor dupa faptele conducatorilor. Ganditi-va cat de "reprezentativi" sunt politicienii nostri din guvern si/sau parlament.
Pentru cei interesati de "suflul" poporului din Moldova, pot citi www.unimedia.md - un fel de hotnews basarabean. Acolo se remarca ura basarabenilor fata de voronin si in general fata de rusofili.
ei vorbesc mult mai bine rusa decat romana, se uita la programe tv rusesti etc