Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan efectueaza o vizita in aceasta saptamana in Statele Unite, dar fara a avea nicio intalnire cu Barack Obama, intr-un context de tensiuni sporite intre cei doi aliati, legate atat de conflictul sirian cat si de respectarea drepturilor omului, scrie AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Este a doua vizita a lui Erdogan in SUA dupa alegerea sa in fruntea tarii, in august 2014.

Ankara afirma ca vizita presedintelui vizeaza in principal participarea, impreuna cu alti sefi de stat, la a patra editie a Summitului privind securitatea nucleara, care are loc joi si vineri in capitala americana. Acesta va inaugura si o mare moschee in stil otoman in Maryland, in apropiere de Washington, ilustrand vointa Turciei de a-si extinde influenta culturala in afara granitelor.

Casa Alba a insistat asupra faptului ca Obama si vicepresedintele Joe Biden s-au intalnit cu Erdogan si alti oficiali turci in numeroase randuri, in ultimele luni. Dar absenta din program a unei intalniri tete-a-tete intre cei doi presedinti, in conditiile in care luptele impotriva gruparii Stat Islamic in Orientul Mijlociu fac ravagii, spune multe despre climatul dintre cele doua tari.

Potrivit Casei Albe, nu sunt prevazute nici macar discutii in marja summitului nuclear intre cei doi presedinti.

Marti, pe aeroportul din Istanbul, chiar inainte de plecarea spre Washington, Erdogan a afirmat, din contra, ca se va intalni cu omologul sau american in marja summitului, chiar daca formula acestei intalniri ramane sa fie definita.

Potrivit cotidianului Hurriyet, Erdogan spera sa inaugureze moscheea, singura din SUA cu doua minarete, impreuna cu Obama, dar acesta din urma a refuzat.

"Relatii otravite"

Turcia a fost mult timp perceputa drept un aliat musulman cheie de catre Washington si o forta de stabilizare moderata in regiune. Relatiile bilaterale s-au crispat in ultimele luni in jurul Siriei, dupa ce Washingtonul a cerut Ankarai sa faca mai mult pentru a lupta impotriva jihadistilor din SI, in conditiile in care Turcia este frustrata de sustinearea acordata de americani combatantilor kurzi.

Infrangerea SI este o prioritate pentru Washington. Dar Turcia vrea inainte de toate plecarea lui Bashar el-Assad, o perspectiva devenita mai putin credibila dupa interventia rusa in sprijinul regimului de la Damasc.

Washingtonul sustine activ kurzii sirieni si principalul lor partid, Partidul de Uniune Democrata (PYD), apreciind ca reprezinta cea mai buna sansa pentru infrangerea SI, in timp ce Ankara ii considera filiala siriana a PKK.

"Relatii dintre SUA si Turcia s-au tensionat in principal din cauza prioritatilor divergente in Siria, mai exact a perceptiilor despre PYD", spune Ozgur Unluhisarcikli, directorul biroului turc al German Marshall Fund.

Cele doua tari "se calca pe bataturi" in Siria, rezuma el. "Pana cand isi vor reconsidera maniera de abordare a PYD, relatia americano-turca va ramane otravita de aceasta chestiune".

Inca un motiv de tensionare: Washingtonul a criticat afectarea libertatii de exprimare si a democratiei in Turcia. Autoritatile turce sunt acuzate de deriva autoritara si de incercarea de a inchide gura presei de opozitie.

In timpul vizitei in SUA, Erdogan va avea un dineu cu oamenii de afaceri si o intalnire cu membri ai comunitatii evreiesti americane, a precizat purtatorul sau de cuvant, intr-un efort de a relua legaturile apropiate dintre Turcia si Israel.