​Miscarea Islamica talibana a aparut la inceputul anilor 1990 in nordul Pakistanului, in urma retragerii truperilor sovietice din Afganistan. Talibanii s-au dovedit o forta puternica in Afghanistan si, recent, in Pakistan, unde controleaza zone din nord-vestul tarii. Potrivit BBC, miscarea radicala s-a manifestat initial in seminarele religioase - majoritatea platite cu bani ce provin din Arabia Saudita - ce pledau pentru o forma radicalizata si dura a islamului sunnit.

Talibani (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Promisiunea lor a fost sa restaureze pacea si securitatea, impunandu-si forma lor de Saria sau legea Islamica, o data veniti la putere. Atat in Pakistan, cat si in Afganistan, au sprijinit ori au introdus pedepsele islamice - precum executia publica a criminalilor sau a celor gasiti vinovati de adulter. Barbatii au trebuit sa-si lase barba, iar femeile trebuiau sa poarte burka. Talibanii au interzis televiziunea, muzica si cinematograful.

Pakistan a fost una dintre cele trei tari, pe langa Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, ce au recunoscut talibanii ca partener politic de dialog atunci cand erau o forta in Afganistan, de la mijlocul anilor 1990 pana in 2001. Premierul pakistanez Nawaz Sharif - ce a fost ales in mai 2013 - a declarat ca discutia cu militantii talibani trebuie sa fie una dintre prioritati.

In ultimii ani, talibanii au reaparut in Afganistan si au devenit mai puternici in Pakistan, dar observatorii citati de BBC au remarcat o lipsa de coordonare intre factiunile talibane si grupurile militante.

Popularitatea lor in Afganistan a fost motivata de oprirea coruptiei si de consolidarea comertului pe drumurile si in zonele controlate de ei.

Din sud-vestul Afganistanului, talibanii si-au extins influenta, capturand provincia Herat, de la granita cu Iran in septembrie 1995. Dupa un an, au capturat capitala Kabul, dupa inlaturarea regimului presedintelui Burhanuddin Rabani. In anul 1998, controlau aproape 90% din Afganistan.

Desi numarul de trupe straine este in continuare mare, talibanii si-au extins influenta, violenta in tara fiind la nivele nemaiatinse din anul 2001.

Cel putin 70 de morti si 280 de raniti, dintre care cele mai multe victime sunt copii si femei, este bilantul unui atentat sinucigas comis duminica seara in parcul de distractii Gulshan-e-Iqbal din centrul orasului Lahore, estul Pakistanului. Multi dintre raniti sunt in stare critica. Atentatul a fost revendicat de o factiune pakistaneza a talibanilor, care a precizat ca tinta a fost comunitatea crestina, care sarbatorea duminica Pastele.