Traficantii de persoane intentioneaza sa introduca imigranti in Europa prin traversarea Marii Mediterane spre Italia, in contextul recentului acord UE-Turcia privind refugiatii si al restrictiilor de-a lungul asa-numitei rute balcanice, relateaza in Agerpres, citand cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung si agentia de stiri DPA.

Potrivit unei anchete a cotidianului german, traficantii ar urma sa foloseasca nave de pescuit si mici vase de transport marfa pentru a aduce imigranti prin noua ruta incepand cu prima saptamana din aprilie.

Printre punctele de plecare pentru noua ruta s-ar numara statiunea Antalya din Turcia, orasul turc Mersin din apropierea granitei cu Siria si capitala Greciei, Atena.

Dupa ce vor plati o suma cuprinsa intre 3.000 si 5.000 de euro, imigrantii vor fi instruiti sa ramana sub punte pana cand navele vor ajunge in apele internationale, conform unor traficanti care si-au facut disponibile numerele de telefon pe Facebook.

Noua ruta este categoric mai scumpa decat drumul din Turcia spre insulele grecesti, insa dupa acordul privind refugiatii convenit de Bruxelles si Ankara, imigrantii care vor ajunge ilegale pe teritoriul Greciei se pot astepta sa fie trimisi inapoi in Turcia daca nu pot dovedi ca sunt persecutati in aceasta tara.

Cererea pentru noi rute spre Europa a crescut in ultimele saptamani, mai scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.