Parchetul federal belgian anunta ca a efectuat duminica dimineata 13 perchezitii in cadrul unui dosar de terorism si au fost aduse pentru audieri 9 persoane, scrie La Derniere Heure. Serviciile de securitate cauta la ora actuala 8 suspecti, despre care cred ca au avut contacte cu Abdelhamid Abaaoud, omorat in noiembrie 2015 de fortele speciale franceze in timpul asaltului din suburbia priziana Saint Denis.

"In total, 9 persoane au fost aduse pentru audieri. Cinci dintre ele au fost eliberate dupa audieri apofundate. Magistratul va decide in cursul zilei daca ii va plasa sau nu sub arest preventiv. Nu poate fi comunicat nimic in acest moment in ceea ce priveste rezultatul percezitiilor", a indicat Parchetul Federal.

Cei 8 suspecti sunt legati de atacurile de la Paris dar si de cele de la Bruxelles, scrie Die Welt in editia de duminica. Este vorba despre islamisti, in pincipal de nationalitate belgiana sau franceza, care au plecat in Siria sau care au revenit te teritoriu european, scrie publicatia germana, citand surse din serviciile de securitate europene.

Potrivit Die Welt, rezultatele anchetei realizate in Franta si in Belgia arata in mod egal ca algerianul Mohamed Belkaid, omorat pe 15 martie in timpul unei perchezitii in suburbia bruxelleza Forest, era unul dintre liderii europeni ai Statului Islamic.

Se crede ca Belkaid, impreuna cu Najim Laachraoui - unul dintre atacatorii kamikaze de la Zaventem, au directionat, telefonic, teroristii care au comis atacurile din Paris.