La Washington va fi prezentat raportul „Scenarii alternative pentru viitorul Rusiei”, pregatit de Centrul pentru Studii Strategice, o organizatie neguvernamentala cu autoritate in domeniu. Pe langa traditionala critica la adresa democratiei ruse, unele din estimarile documentului suna de-a dreptul fantastic, scrie Kommersant. Cel mai scandalos dintre scenarii preconizeaza asasinarea lui Vladimir Putin.

Printre autorii raportului – o lucrare de 59 de pagini, a carui coperta prezinta un colaj de fotografii cu Putin la sumitul G8, la intalnirea cu Hu Jintao, totul pe fundalul arestarii lui Garry Gasprov si a sondelor de petrol acoperite de zapada – se numara directorul Centrului, Andrew Kuchins, fostul director pentru Rusia din cadrul Consiliului pentru securitate nationala al SUA, Thomas Gram si prefesorul de relatii internationale de la Universitatea George Washington, Henry Hayle.

Cunoscut pentru prognozele sale politice, Kachins a estimat ca „Rusia si lumea intreaga vor fi socati de uciderea lui Vladimir Putin la iesirea din Catedrala Mantuitorului din Moscova, la 7 ianuarie 2008”.

Expertul sustine ca asasinii nu vor fi prinsi, iar Rusia va fi cuprinsa imediat de haos, in urma caruia se va produce prabusirea pietei financiare, va incepe un amplu val de greve si demonstratii, care vor conduce la instituirea starii de necesitate, la 20 ianuarie 2008.

Apreciind ca „uciderea lui Putin va narui planurile privind transferul lin al puterii prezentiale lui Serghei Nariskin si a mandatului de premier lui Dmitri Medvedev”, Kuchins anticipeaza, pe acest fundal, o „consolidare a pozitiei blocului de forta al puterii, din care fac parte Igor Secin, Viktor Ivanov si Nikolai Patrusev”. Comentand, cotidianul Kommersant noteaza inainte de toate ca, prezentandu-l pe Nariskin drept succesorul lui Putin, Kuchins a comis o prima eroare in prognoza lui.