Preluarea controlului asupra unei centrale nucleare de catre miscarile jihadiste ar putea deveni o realitate "peste 5 ani", a admis sambata Gilles de Kerchove, coordonator al Uniunii Europene pentru lupta impotriva terorismului, intr-un moment in care ochii tuturor sunt indreptati asupra securitatii centralelor nucleare din Belgia. "Nu as fi surprins ca in termen de 5 ani, (teroristii - n.red.) sa utilizeze internetul pentru a prelua controlul asupra centrului de gestionare al unei centrale nucleare, al unui centru de control al traficului aerian sau al cailor ferate si a efectua atacuri", a afirmat inaltul oficial european, intr-un interviu acordat cotidianului La Libre Belgique.

"La un moment dat, in organizatia jihadista Statul Islamic poate ajunge un baiat bun, cu doctorat in domeniul tehnologiei informatiei, capabil sa intre in sistem", spune Gilles de Kerchove.

Miniaturizarea explozibilului, ci si cunostintele sporite ale luptatorilor Statului Islamic in domeniul biotehnologiilor, constituie amenintari reale pentru viitor, afirma oficialul european.

Gilles de Kerchove a precizat insa ca Departamentul belgian al Apararii este "destul de bun" in materie de securitate cibernetica.

Presa belgiana a scris vineri ca autorii atentatelor de marti de la Bruxelles vizau, de fapt, centrale nucleare din Belgia, insa decapitarea partiala a retelei teroriste - prin arestarea lui Salah Abdeslam, considerat creierul atentatelor de la Paris - ar fi fortat celula terorista, aflata si la originea atentatelor din Bruxelles, sa isi acclereze actiunile si sa isi schimbe planurile initiale.