Pentagonul va prezenta "in urmatoarele saptamani" propuneri presedintelui Barack Obama pentru a consolida sprijinul militar american acordat fortelor irakiene, a declarat vineri seful statului major interarme, generalul Joseph Dunford, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Avem o serie de recomandari pe care le vom discuta cu presedintele in urmatoarele saptamani", a explicat generalul intr-o conferinta de presa la Pentagon, alaturi de ministrul apararii Ashton Carter.

"Secretarul apararii si cu mine credem ca va avea loc o crestere a fortelor americane in Irak, dar nicio decizie nu a fost luata", a adaugat el.

Printre acestea se numara definirea mijloacelor de desfasurare pentru "facilitarea" recuceririi Mosul, al doilea oras ca marime al tarii, de catre fortele irakiene, a subliniat el.

Responsabilii Pentagonului au evocat deja dorinta lor de a accelera antrenarea trupelor irakiene sau de a le oferi sprijin logistic pentru ofensiva.

Ei au mentionat de asemenea posibilitatea de a le furniza poduri provizorii pentru trecerea cursurilor de apa.

Pentagonul a dezvaluit de asemenea in aceasta saptamana prezenta in nordul Irakului a unei pozitii de artilerie cu 4 tunuri de 155 mm si circa 200 de puscasi marini.

Pentagonul a desfasurat in mod oficial 3.870 de soldati in Irak. Dar numarul real este mult mai mare, aproximativ 5.000 potrivit unor informatii aparute in presa pe care generalul Dunford nu le-a negat vineri dimineata.

Consolidarea mijloacelor militare americane in Irak este un subiect sensibil pentru administratia americana, in timp ce presedintele Obama a promis sa nu desfasoare forte terestre in Irak.