Ministrul belgian de Interne a acuzat vineri politia belgiana de neglijenta, pentru ca nu a reusit sa il urmareasca pe militantul jihadist Ibrahim El Bakraoui, expulzat de Turcia in 2015 si care s-a aruncat in aer marti la aeroportul Zaventem din Bruxelles, transmite Reuters.

Ibrahim El Bakraoui (stanga) si Khalid El Bakraoui Foto: Agerpres/EPA

Prezent in fata Parlamentului belgian, in cadrul unei sesiuni extraordinare, ministrul Jan Jambon, care s-a oferit joi sa demisioneze din cauza acestei chestiuni, a declarat ca, desi isi asuma responsabilitate politica, "cineva a fost neglijent si nu a fost suficient de proactiv".

"Cineva din aparatul nostru de politie a facut o greseala", a declarat Jan Jambon.

Autoritatile belgiene au fost puse intr-o situatie jenanta dupa ce Turcia a anuntat miercuri ca Ankara l-a expulzat pe Ibrahim El Bakraoui in iulie 2015, trimitandu-l in Europa cu avertismentul ca era militant jihadist.

Autoritatile belgiene si cele olandeze au fost informate de catre Turcia cu privire la suspiciunile ca ar fi luptator strain care incearca sa ajunga in Siria.

La acea data, autoritatile belgiene au raspuns ca Ibrahim El Bakraoui, care a incalcat conditiile eliberarii conditionate dupa ce a servit mai putin de jumatate dintr-o sentinta de 10 ani de inchisoare pentru jaf armat, era infractor dar nu si militant, cerand informatii aditionale din partea Turciei.

Jambon a aratat ca Ibrahim El Bakraoui a fost prins in Turcia in apropiere de granita siriana pe 11 iunie 2015.

Turcia a informat ambasada Belgiei ca va fi urcat la bordul unui avion cu destinatia Amsterdam, pe 14 iulie 2015, insa la sosire acesta nu a fost arestat pentru ca politia olandeza nu a primit nicio instructiune in acest sens din partea omologilor belgieni.

Jambon a adaugat ca ofiterul belgian de legatura din ambasada de la Ankara a informat politia din Belgia 6 zile mai tarziu, pe 20 iulie, ca El Bakraoui a fost arestat in Turcia sub suspiciune de terorism.

Oficialul belgian a cautat ulterior confirmari din partea autoritatilor turce in privinta lui El Bakraoui, raportand de abia 6 luni mai tarziu, pe 11 ianuarie.