Rusia va amplasa sisteme de aparare si drone pe insulele Kurile, revendicate de Japonia si un subiect de tensiuni persistente intre cele doua tari, a declarat vineri ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu, care a anutat si crearea a doua noi divizii militare in Vest, ca raspuns la intarirea fortelor NATO in Europa de Est, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Amplasam acolo in cursul anului sisteme de aparare de coasta Bal si Bastion si drone de noua generatie Eleron-3", a declarat Shoigu, citat de agentia publica Ria Novosti.

Acesta a adaugat ca armata rusa studiaza posibilitatea de a crea pe insulele Kurile o baza navala pentru flota rusa din Pacific.

"In aprilie, marinari din flota Pacificului se vor deplasa pentru o expeditie de trei luni pe insulele Kurile. Misiunea lor principala va fi sa studieze posibilitatea de a crea o baza", a afirmat el.

Principalele baze navale ale marinei ruse din Extremul Orient se afla in Vladivostok si Viliucinsk, in Kamceatka.

Prezenta militara rusa pe insulele Kurile, unde traiesc circa 19.000 de oameni, este un subiect sensibil pentru Tokyo, care revendica acest arhipelag, anexat de Uniunea Sovietica la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Ministrul Pararii a anuntat si crearea a doua noi divizii militare in Vest, ca raspuns la intarirea fortelor NATO in Europa de Est.

"NATO continua sa isi sporeasca potentialul militar in Europa, inclusiv in proximitatea directa a granitei noastre. Aceasta situatie nu poate decat sa ingrijoreze. Trebuie sa reactiona", a declarat Shoigu.

In februarie, ministrii Apararii din NATO au anuntat intarirea "prezentei avansate" a Aliantei in Europa de Est, sustinuta in special prin amplasarea de echipamente grele de catre Statele Unite.