O persoana a fost ranita si retinuta, impreuna cu alte doua, intr-o operatiune majora a fortelor speciale bruxelleze desfasurata vineri in nordul capitalei belgiene, in cartierul Schaerbeek, relateaza audiodifuzorul public belgian RTBF, citandu-l pe primarul local, scrie Reuters. Bernard Clerfayt a precizat ca persoana retinuta este conectata cu atacurile cu bomba din Bruxelles si cu un complot terorist dejucat saptamana acesta in Franta. Au fost auzite 3 explozii, despre care primarul a afirmat ca au fost detonari controlate. Parchetul general bruxellez dezminte informatiile publicate de presa locala, potrivit carora persoana retinuta in timpul operatiunii de vineri ar fi Mohamed Abrini, transmite RTBF. Procuratura spune insa ca este vorba despre "un peste mare", un suspect important. Din imaginile difuzate pe presa belgiana si din relatarile La Derniere Heure, care citeaza un martor, reiese ca suspectul ar fi luat ostatici o femeie si un copil. In imagini se poate vedea un copil care se afla langa suspect, inainte de a se indrepta catre agentii antiterorism.

Operatiune antitero la Bruxelles: suspectul, tarat de politisti mascatiFoto: Captura Dailymotion

--------------

18:09 Interpol anunta ca acorda sprijin analitic si operativ Belgiei in urma atacurilor de la Bruxelles, transmite Reuters. Potivit interpol, principalul sau obiectiv la aceasta data este sa ajute tarile sa isi actualizeze bazele de date nationale si sa poata verifica intre ele informatii privind suspecti.

17:57 Procuratura a confirmat ca barbatul impuscat in picior, printre cei doi ale caror nume au fost anuntate public, are legaturi cu complotul terorist dejucat la Franta, transmite Reuters.

17:47 Trei persoane au fost retinute in urma operatiunii de vineri, a anuntat parchetul federal belgian, scrie RTL. Parchetul a facut publice doar numele a doua dintre persoanele retinute: Tawfik A. si Salah A.

Separat, procurorii au anuntat ca au eliberat 3 din cele 6 pessoane retinute joi. au ramas in arest Faycal C., Abou A si o a treia persoana a carei nume nu a fost facut public.

In declaratie se arata ca investigatorii au stabilit, in baza testelor ADN, ca Najim Laachraoui este unul dintre teroristii kamikaze de la aeroportul din Bruxelles.

17:31 Din imaginile difuzate pe presa belgiana si din relatarile La Derniere Heure, care citeaza un martor, reiese ca suspectul ar fi luat ostatici o femeie si un copil. In imagini se poate vedea un copil care se afla langa suspect, inainte de a se indrepta catre agentii antiterorism.

Bernard Clerfayt a precizat ca persoana retinuta este conectata cu atacurile cu bomba din Bruxelles si cu un complot terorist dejucat saptamana acesta in Franta.

Politisti puternic inarmati si camioane militare au inconjurat o zona din apropierea unei intersectii importante si au fost auzite 3 explozii, despre care primarul a afirmat ca au fost detonari controlate.

RTL citeaza un martor care a povestit ca politia s-a apropiat de o persoana cares e afla intr-o statie de autobuz si i-a cerut isi dea jos jacheta.

"Fara nicio indoiala ca sa verifice daca purta o centura cu explozibili", a declarat martorul pentru RTL.

Potrivit informatiilor RTBF, o persoana a fost neutralizata dupa ce a refuzat sa raspunda solicitarilor politistilor. Aceasta avea asupra sa o valiza sau o geanra in care existau substante explozive.

Exclusive Schaerbeek 2de sudpresse

Unitatile speciale ale politiei federale belgiene au descins vineri, la inceputul dupa-amiezii, intr-o cladire din cartierul bruxellez Schaerbeek (nord), scrie La Derniere Heure. O explozie a fost auzit in momentul intrarii politiei in imobil.

15:37 Operatiunea din Schaerbeek este legata de planul pentru un atentat terorist dejucat in Franta, scrie Belga, potrivit Reuters.

Operation policiere a Schaerbeek: un homme...de dh_be

15:17 O persoana a fost "neutralizata" in cadrul operatiunii, informeaza agentia Belga, citata de Reuters.

Zona a fost izolata, fiind incercuita de agenti inarmati si de camioane militare. La fata locului se afla si serviciul de dezamorsare a explozibililor, care apartine armatei. Echipe ale politiei locale iau parte la operatiune, insa nu par sa fie in prima linie a operatiunii.