O bariera nou-nouta blocheaza intrarea in Europa a migrantilor care cauta noi rute la frontiera dintre Bulgaria si Turcia, unde, in perioada comunista, un gard de sarma ghimpata oprea iesirea din lumea sovietica, scrie AFP in pagina electronica, citata de Mediafax.

Destinul satului Stit, cu aproximativ o suta de locuitori, situat la aceasta frontiera in sudul extrem al tarii, pare scris. Numele turc al satului a fost schimbat in "Stit" ("scut") inca din 1932.

Aceste case darapanate, in mijlocul campului, o populatie in principal de pensionari si o cazarma abandonata nu-i dau tocmai aerul unui avanpost al Apararii nationale, la frontiera cu Turcia si la 15 kilometri de Grecia.

Insa, de doua luni, doua randuri de garduri de sarma ghimpata, vizibile din sat, "ne asigura securitatea", isi exprima satisfactia locuitorii, care evoca o trecere sporadica a unor migranti clandestini prin zona acestei "frontiere verzi".

Bulgaria - luata prin surprindere la sfarsitul lui 2013 de un val de solicitanti de azil din Siria si Irak - a fost, alaturi de Grecia, prima tara din Blacani care a ridicat o bariera la frontiera. Ea a fost urmata intre timp de Ungaria, Slovenia si chiar Austria, in contextul actualei crize a migratiei, fara precedent.

Cei 30 de kilometri de sarma ghimpata instalati de Sofia in 2014 la frontiera cu Turcia s-au extins si au ajuns in prezent la 95 de kilometri.

De la inchiderea - la inceputul lui martie - a rutei prin Balcanii de Vest, urmata de intrarea in vigoare a Acordului UE-Turcia cu privire la trimiterea inapoi a migrantilor care ajung in Grecia, autoritatile bulgare s-au angajat intr-o cursa contracronometru in vederea prelungirii barierei, de teama unui un flux de migranti catre tara.

"Continuam intr-un ritm accelerat, de sase kilometri pe luna", da asigurari Stanislav Descev, guvernatorul regiunii Haskovo (sud). Bariera trece inclusiv prin bazinul raurilor.

"Echipamentul provizoriu de obstructie", cum este denumit oficial, urmeaza sa atinga 132,5 kilometri pana la sfarsitul lui iunie, adica aproximativ jumatate din lungimea frontierei terestre bulgaro-turce, de 269 de kilometri.

Pe dealurile line din zona de frontiera a Haskovo, nu departe de Stit, s-a deschis un drum pentru facilitarea deplasarii granicerilor.

Oglinda istoriei

Drumul ofera o curioasa priveliste asupra istoriei. De o parte se ridica bariera nou-nouta menita sa opreasca migrantii, de cealalta se afla gardul de sarma ghimpata din perioada comunista, ruginit, dar in picioare in continuare, de pe vremea cand servea sa-i impiedice pe est-europeni sa fuga de regim. Unii dintre graniceri se aflau in post pe vremea acestei "perdele de fier".

Din perioada Razboiului Rece, locuitorii zonei frontaliere si-au pastrat obieceiul de a semnala orice miscare suspecta.

"Imediat ce vedem oameni apropiindu-se, ii semnalam colegilor turci, pentru a-i trimite inapoi", spune un politist.

"Suntem cea mai saraca tara din UE. Am face mai bine sa crestem pensiile decat sa hranim straini", afirma Ivanka Karamonova, in varsta de 72 de ani, o locuitoare din Stit.

In acest stadiu nu exista, totusi, "vreun semn al indreptarii unui flux de migranti catre Bulgaria", a nuantat saptamana aceasta Radoslav Stamenkov, seful Misiunii Biroului International pentru Migratie (OIM) in aceasta tara.

Ministrul austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner - a carei tara a initiat inchiderea coridorului migratiei via Macedonia - este convins de contrariu. Dupa o recenta vizita la Sofia, ea a subliniat asupra necesitatii "inchiderii rutei prin Balcanii de Est" via Bulgaria.

Aproximativ 30.000 de migranti au fost inregistrati in Bulgaria in 2015 si cel putin tot atatia au tranzitat-o clandestin, potrivit unor estimari. Adica o mica parte din cele peste 850.000 de persoane care au trecut prin Grecia.

"Pe site-urile de internet care-i ghideaza pe migranti, o traversare prin Bulgaria este nerecomandata", da asigurari expertul Vladimir Ciukov, din cauza fermitatii autoritatilor si a relelor tratamente care le sunt imputate, denuntate in mod regulat de catre ONG-uri.

Doua exercitii ale fortelor de ordine, dotate cu vehicule blindate si elicoptere, s-au desfasurat in martie la punctul comun al frontierelor greaca, macedoneana si bulgara. Un exercitiu la Marea Neagra este, de asemenea, prevazut.

"Obiectivul nu este sa se traga in refugiati, ci sa fie arestati si trimisi inapoi", a dat asigurari seful Guvernului Boiko Borisov.