Atentatorul sinucigas din Bruxelles Najim Laachraoui, un veteran luptator islamist in Siria, de asemenea suspectat de fabricarea centurilor explozive pentru atacurile din noiembrie de la Paris, a fost un elev model la liceul catolic din Bruxelles pe care l-a absolvit, a declarat directoarea scolii pentru Reuters.

Najim LaachraouiFoto: Captura YouTube

Surse din domeniul securitatii au declarat pentru presa locala ca Laachraoui, un belgian in varsta de 25 de ani, a fost unul dintre atacatorii care s-au aruncat in aer marti pe aeroportul din Bruxelles, identificandu-l ca fiind unul dintre cei trei indivizi care apar in imaginile de pe camerele de supraveghere difuzate de politie.

"Najim Laachraoui a fost un elev foarte bun", a spus Veronica Pellegrini, directoarea Institutului Sfintei Familii din Helmet, o scoala catolica situata in cartierul mixt din punct de vedere etnic Schaerbeek, din estul Bruxellesului.

"Nu a picat niciodata niciun curs", a mai spus Pellegrini despre Laachraoui, care a invatat la aceasta scoala timp de sase ani, pana la absolvire in 2009. "Nu am mai avut vesti de la el de atunci", a declarat ea pentru Reuters intr-un interviu telefonic.

Procurorii au afirmat ca ADN-ul lui Laachraoui a fost gasit in locuinte folosite anul trecut de atentatorii de la Paris. El a parasit Bruxellesul pentru a se duce in Siria in februarie 2013. Presa locala a relatat ca el avea o pregatire tehnica, ceea ce ar putea insemna ca el era artificierul operatiunii, adica omul care pregatea bombele artizanale.

Calatorind sub numele fals de Soufiane Kayal, el a fost controlat cand trecea din Ungaria in Austria, in luna septembrie a anului trecut, intr-o masina condusa de Salah Abdeslam, principalul suspect in atacurile de la Paris, care a fost arestat la Bruxelles saptamana trecuta.

Exista speculatia ca Laachraoui tocmai se intorsese din Siria, posibil pe mare, cu refugiatii.

Orele de religie catolica fac parte din curriculumul scolii pentru toti elevii, indiferent de religia lor, iar Laachraoui ar fi participat la aceste ore ca orice alt elev, a afirmat Pellegrini.

Desi scoala ofera cursuri tehnice in domenii precum chimia, iar presa belgiana a scris ca Laachraoui a studiat electromecanica, Pellegrini spune ca el nu a urmat astfel de cursuri in scoala sa, unde a facut doar studii generale.

Nu este neobisnuit ca elevii musulmani din Belgia sa mearga la scoli catolice, care pot fi vazute drept mai conservatoare sau mai exclusiviste decat scolile de stat, noteaza Reuters.

Presupusul creier al atacurilor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, un belgian ucis in cursul unui raid efectuat in suburbia pariziana St Denis pe 18 noiembrie, a castigat la varsta de 12 ani o bursa la o scoala catolica de elita.