Rob Wainweight combate argumentul fostului sef al MI6, Sir Richard Dearlove, cum ca Marea Britanie ar fi mult mai sigura in fata pericolului terorist, daca ar parasi zona UE. Seful Europol spune ca retragerea din procesul de cooperare pe problemele de securitate cu celelalte state membre ar reprezenta "o greseala serioasa", scrie The Guardian.

Rob Wainwright, directorul Europol, spune ca au trecut 10 ani de cand Sir Richard Dearlove era director-general al MI6 si ca acum exista o "capabilitate mult mai puternica de a combate crimele" prin caracterul de stat membru in cadrul UE si Europol.

Wainwright a declarat ca politia britanica "recunoaste in fiecare zi beneficiile" colaborarii cu Europol, prin accesul la bazele de date, iar argumentele lui Dearlove "nu se sustin."

Dearlove a comentat intr-un articol pentru revista Prospect, numind unele state membre ce coopereaza prin intermediul Europol ca fiind niste "barci cu scurgeri", iar agentiile europene de informatii, "strecuratori". Acesta a combatut importanta mandatului european de arest - un beneficiu adus de ramanerea in Uniune.

Dearlove a mai scris ca "Fie oricine un entuziast european sau nu, adevarul despre Brexit, din perspectiva securitatii nationale, este ca Marea Britanie ar suporta costuri mici. Brexitul ar aduce doua castiguri potentiale de securitate: capacitatea de a evita Conventia Europeana a Drepturilor Omului - amintind dificultatile la extradarea extremistului Abu Hamza - si, mai important, un control mai riguros asupra imigratiei dinspre Uniunea Europeana", adaugand ca "Marea Britanie este liderul Europei in materie de informatii si securitate si ofera mult mai mult decat obtine in schimb."

Remarcile sale au provocat reactii nu doar din partea lui wainwright, ci si din partea lui David Omand, fostul sef al GCHQ, ce a declarat: "Marea Britanie ar fi perdantul in termeni de securitate in cazul acceptarii Brexit, nu castigatorul."

In legatura cu atacurile teroriste de la Bruxelles, Michael Fallon, Secretarul Apararii, a declarat miercuri seara ca acum "nu este timpul" pentru Regatul Unit sa paraseasca Uniunea Europeana si ca este ridicol sa sustinem ca ramanand stat membru, cetatenii britanici sunt supusi unor riscuri.