Fostul lider politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a fost declarat vinovat de genocid si de alte noua acuzatii de crima impotriva umanitatii si de crime de razboi in timpul razboiului din Bosnia, au decis joi judecatorii tribunalului penal international pentru fosta Iugoslavie, potrivit AFP.

Radovan Karadzic, in fata TPIFoto: Rompres

"Radovan Karadzici, Curtea va condamna la 40 de ani de inchisoare", a afirmat judecatorul O-Gon Kwon, dupa ce l-a achitat de o alta acuzatie de genocid in sapte orase din Bosnia.

Radovan Karadzici a fost declarat vinovat de genocid pentru masacrarea a aproape 8.000 de barbati si baieti musulmani in Srebrenica, in iulie 1995, cel mai grav masacru comis in Europa dupa al doilea Razboi Mondial.

Fost psihiatru, Radovan Karadzici s-a aflat "in prima linie pentru a dezvolta si a pune in practica ideologia" sarbilor din Bosnia, in timpul unui razboi in care si-au pierdut viata peste 100.000 de oameni intre 1992 si 1995.

Karadzici, in varsta de 70 de ani, a anuntat ca va ataca in apel decizia. A fost presedintele entitatii sarbe din Bosnia, Republika Srpska.

El voia, potrivit judecatorilor, sa "alunge pentru totdeauna musulmanii si croatii din teritoriile revendicate de sarbi in Bosnia".

Judecatorii afirma ca masacrul de la Srebrenica se inscria in cadrul "curatirii etnice" planificate de Radovan Karadzici impreuna cu generalul Ratko Mladici si cu Slobodan Milosevici.

Radovan Karadzici a scapat justitiei internationale timp de 13 ani, ascunzandu-se sub identitatea unui specialist in medicina alternativa.

Arestat in 2008, procesul se deschide in 2009 si se termina in 2014, dupa 497 de zile de audieri si 586 de martori.

Acuzarea a cerut inchisoarea pe viata pentru Karadzici care ramane insa pentru multi sarbi un "erou" al razboiului din Bosnia.