Declaratii putin diplomatice ale presedintelui Barack Obama despre Arabia Saudita, un aliat istoric al Statelor Unite, au starnit critici fara precedent la Riad si ar putea umbri o vizita a presedintelui american in Regat, programata in aprilie, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste reactii negative vin dupa publicarea unui lung articol in revista americana The Atlantic care detaliaza doctrina diplomatica a presedintelui Obama si aduce critici bogatului regat petrolier, legat de Washington de o "relatie speciala" de 71 de ani.

Obama reproseaza sauditilor ca au incercat sa influenteze alte tari musulmane, in special Indonezia, exportand "wahhabismul", o versiune stricta a islamului aplicata in Regat.

Pentru presedintele american, regatul sunit trebuie sa "imparta" Orientul Mijlociu cu Iranul siit, rivalitatea dintre cele doua puteri regionale conducand la razboaie prin procura si provocand haosul in special in Siria, in Irak si in Yemen.

Furiosi, comentatori sauditi au reactionat puternic in frunte cu fostul sef al informatiilor, printul Turki Al-Faycal, membru al familiei regale care a fost si ambasador la Washington.

"Ne acuzati ca am instigat la conflicte confesionale in Siria, in Yemen si in Irak", a scris el, intr-un editorial publicat saptamana trecuta in presa saudita. "Ati adaugat insulta la rana cerandu-ne sa ne intelegem cu Iranul, o tara pe care ati descris-o ca sprijinind terorismul", a adaugat el.

Editorialistul saudit Abdel Rahmane al-Rached a scris o serie de articole in cotidianul Asharq Al-Awsat in care remarca faptul ca "franciza lui Obama a infuriat si prietenii sai, nu doar Arabia Saudita, ci si Marea Britanie, Turcia si Israelul", tari mentionate de The Atlantic ca subiecte de frustrare si de deceptie pentru presedintele american.

Este vorba de "lovituri directe", a apreciat Rached criticile formulate la adresa tarii sale.

Obama s-a declarat "mandru" de decizia sa de a nu interveni militar in Siria, chiar daca l-a avertizat pe presedintele Bashar al-Assad ca recursul la arme chimice reprezinta o "linie rosie".

Pentru editorialistul saudit, acest reviriment "a devenit cel mai bun exemplu al pierderii de credibilitate a Statelor Unite".

"Adevarata greseala" a Washingtonului, continua Rached, este "lipsa sa de sustinere militara pentru opozitia siriana moderata", sustinuta de Arabia Saudita si de Qatar, in conditiile in care Rusia si Iranul sustin Damascul.

Riadul si alte tari din Golf sunt de asemenea preocupate de apropierea dintre Washington si Teheran, dupa acordul incheiat in 2015 in ceea ce priveste programul nuclear iranian, care a antrenat o ridicare a sanctiunilor.

Potrivit analistilor, petro-monarhiile, in frunte cu Riad, reproseaza Washingtonului ca nu a tinut cont de ingrijorarile lor legate de "actiunile destabilizatoare" ale Iranului in Orientul Mijlociu.

"Este dificil sa iti imaginezi un calcul atat de prost", estimeaza cotidianul Arab News "apropierea" dintre Washington si Teheran. "Obama si-a tradat prietenii loiali din regiune", adauga cotidianul care, la fel ca toata presa locala, reflecta punctul de vedere oficial.

"Nu este un prieten"

Arabia Saudita si SUA sunt aliati vechi: parteneriatul lor urca in 1933 cand regele Adel Aziz ben Saoud, care se confrunta cu o lipsa de lichiditati, a semnat un acord de 35.000 de dolari oferind unei firme americane dreptul de a exploata petrolul saudit.

Interesele petroliere si chestiuni de securitate au fost de atunci centrul parteneriatului bilateral, concretizandu-se in importante furnizari de armament american.

Cela doua tari au dus razboaie impreuna si sunt oficial asociate in conflictul impotriva gruparii Stat Islamic.

PEntru Toby Matthiesen, specialist in Orientul Mijlociu la St Antony's College (Oxford), reactia saudita nu e o surpriza. "Cred ca niciun presedinte american nu a fost atat de franc. Este intr-adevar fara precedent", a spus el, calificand remarcile lui Obama drept "stanjenitoare" pentru Arabia.

Criticarea "wahhabismului" pune in discutia chiar fundamentul legitimitatii saudite, subliniaza Mohammed el-Oifi, specialist in presa araba la Universitatea Sorbonne Nouvelle din Paris.

Frederic Wehrey de la institutul Carnegie Endowment for International Peace arata caracterul "personalizat" al reactiilor saudite, adresate direct lui Obama.

"Nu este perceput ca un prieten al Arabiei Saudite", noteaza Oifi. Presedintele democrat este la final de mandat si, daca un republican este ales in noiembrie, sauditii spera sa stabileasca cu el "relatii normale", a adaugat acesta.

Barack Obama este asteptat la Riad in 21 aprilie.