Serviciile de securitate belgiene, precum si alte agentii de securitate vestice au avut din timp informatii precise legate de atacurile teroriste de marti din Belgia, informeaza Haaretz.

Cei trei suspecti in atentatele din aeroportul din BruxellesFoto: Hotnews

Serviciile de securitate stiau, cu un grad mare de certitudine, ca atacurile erau planuite in viitorul foarte apropiat la aeroport si, aparent, la metrou.

Haaretz afirma ca atacurile au fost planuite de Statul Islamic in Raqqa, Siria, la acest moment capitala califatului islamic.

In acest moment, se pare ca atacul din Paris anul trecut, cat si cel din Bruxelles, au fost generate de aceeasi structura terorista, conexiunile de la varf ducand la Salah Abdeslam.

Abdeslam a fugit din Paris in urma atacurilor din noiembrie, s-a ascuns in Bruxelles si a fost arestat saptamana trecuta de autoritatile belgiene.

Arestarea lui Abdeslam a fost factorul declansatorului pentru atacurile de marti, conform Haaretz.

Statul Islamic a fost ingrijorat de faptul ca Salah ar fi putut da informatii despre atacurile planuite sub interogatoriu, mai ales din cauza stirilor ca el ar fi acceptat sa coopereze.

Conform Haaretz, in acest moment exista ingrijorare ca alte celule conectate de ISIS in Europa de Vest vor incerca sa atace in viitor, in Belgia sau in alte tari implicate in razboiul impotriva organizatiei teroriste in Irak si Siria.

Cel putin 31 de oameni au murit si alti 260 au fost raniti in urma atacurilor teroriste din Bruxelles. Responsabilitatea atacurilor a fost revendicata de ISIS.

Autoritatile belgiene au declarat ca Ibrahim si Khalid El Bakraoui sunt atacatorii din aeroport.