Potrivit unui raport publicat recent, portretul robot al jihadistilor francezi nu seamana prea mult cu cliseele despre ei, iar un studiul realizat de Centrul de Prevenire al Derivelor Sectare legate de Islam (CPDSI), rastoarna prejudecatile legate de acest subiect,transmite RFI.

Ei ar fi in general tineri din clasa de mijloc, din familii de atei, suferind de depresie.

Centrul a fost contactat de mai mult de 160 de familii, ale caror marturii stau la baza acestui raport lung de 90 de pagini.

De unde vin jihadistii francezi?

- Clasele de mijloc. Marea majoritate a tinerilor candidati la jihad provin din clasa de mijloc (67%). Patura saraca si cea a categoriilor socio-profesionale superioare sunt la egalitate, prima da 16% din candidatii la jihad, a doua - 17%.

- 15-21 ani. Acestea este categoria cea mai atinsa, de aici provenind 63% din candidatii pentru Jihad. Dintre acesti tineri, doar 5% au la activ infractiuni minore. In schimb, 40% dintre ei au fost sau sunt depresivi, ceea ce a condus la formularea ipotezei ca "indoctrinarea functioneaza mai usor la tinerii sensibili care pun intrebari cu privire la sensul lor viata."

- Familii de atei. Contrar opiniei populare, majoritatea recrutilor islamismului radical nu vin din familiile musulmane foarte practicante: 80% din familiile care au contactat CPDSI se declara atee, iar restul de 20% budisti, musulmani sau crestini.

Studiile anterioare aratau ca tinerii radicalizati se simteau fara teritoriu, de nicaieri. Noul discurs terorist, insa, ii atinge si pe cei care nu au aceste sentimente, sunt foarte bine ancorati in societatea in care traiesc, indiferent daca sunt urmasi ai imigrantilor sau nu.

Sentimentul de exil, legatura cu imigratia sau pur si simplu raportul cu teritoriul in care traiesc nu mai reprezinta un indicator determinant in profilul tinerilor atinsi azi de radicalizare.

Concluzia ingrijoratoare a raportului este ca discursul radical face victime si in randul tinerilor care merg la scoli foarte bune si exceleaza in domeniile lor.

Discursul radical atinge toate clasele sociale, se mai scrie inarticolul RFI, care poate fi citit integral AICI.