Barack Obama urmeaza sa se adreseze marti, de la Havana, milioanelor de cubanezi evocand viitorul relatiilor dintre cele doua tari, inghetate timp de o jumatate de secol. Discursul, asteptat cu nerabdare pe insula, va fi difuzat in direct la televiziunea cubaneza. Pe 17 decembrie 2014, Barack Obama, a aparut pentru prima data pe ecranele cubanezilor, de la Casa Alba, anuntand - spre surprinderea generala - o apropiere de regimul comunist.

"Aceasta este o oportunitate unica in timpul acestei vizite in Cuba de a se adresa in mod direct tuturor cubanezilor", a declarat Ben Rhodes, un consilier apropiat al lui Obama, ce a condus negocierile secrete care au dus la dezghetarea relatiilor intre cele doua tari, scrie AFP.

Cu zece luni inainte de plecarea sa de la Casa Alba, Obama vrea sa profite de acest discurs rostit de la marele teatru Alicia Alonso teatru, care are o capacitate de pana la 1.300 de persoane, pentru a oferi viziunea sa asupra relatiilor americano-cubaneze, dincolo de mandatul sau, dar si cel al lui Raul Castro, care trebuie sa se retraga in 2018.

"Am venit la Havana pentru a ingropa ultimul vestigiu al Razboiului Rece in aceasta regiune si pentru a marca o noua era, care ajuta la imbunatatirea vietii de zi cu zi a cubanezilor", a explicat Obama pe Facebook. Dupa acest discurs, Obama se va intalni cu un grup de disidenti si opozanti cubanezi la Ambasadei Statelor Unite ale Americii.