Daca va fi ales presedinte al Statelor Unite, miliardarul Donald Trump va abroga acordul "catastrofal" incheiat in iulie intre marile puteri si Iran asupra programului sau nuclear, s-a angajat luni favoritul republican pentru alegerile prezidentiale din Statele Unite, promitand de asemenea legaturi puternice cu Israelul, in fata unui grup de presiune pro-israelian, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

"Prioritatea mea numarul unu este de a desfiinta acordul catastrofal cu Iranul", a afirmat Trump la conventia anuala a grupului de presiune evreiesc american favorabil Israelului AIPAC, in fata caruia s-au exprimat si alti candidati la alegerile prezidentiale din 8 noiembrie.

"Acest acord este un dezastru pentru America, Israel si intreg Orientul Mijlociu", a insistat Trump, criticandu-l pe presedintele Barack Obama pentru "probabil cel mai rau lucru care s-a intamplat vreodata Israelului". Presedintele Obama si ministrul sau de externe John Kerry sunt arhitectii acordului istoric cu Iranul din 14 iulie 2015 asupra controlului programului nuclear controversat al Teheranului in schimbul ridicarii de sanctiuni, aminteste France Presse.

Acest text a provocat tensiuni puternice cu aliatii istorici ai Statelor Unite, in frunte cu Arabia Saudita si Israel. "Vom desfiinta complet reteaua mondiala terorista a Iranului impunatoare si puternica, dar nu la fel de puternica cum suntem noi", a adaugat favoritul republican, aplaudat calduros de asistenta cand a criticat Iranul si pe presedintele american democrat care va parasi Casa Alba la 20 ianuarie 2017.

Printre altele, Donald Trump a promis ca va continua o alianta puternica a Statelor Unite cu Israelul daca va fi ales presedinte in noiembrie si a declarat ca va rezista oricarei incercari a Natiunilor Unite de a-si impune vointa asupra statului israelian. In discursul rostit in fata American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), Trump a afirmat ca va lua partea Israelului, un aliat apropiat al SUA, in orice negocieri dintre israelieni si palestinieni, noteaza Reuters.

"Palestinienii trebuie sa vina la masa (negocierilor) stiind ca legatura dintre Statele Unite si Israel este de nezdruncinat", a spus el. "Ei trebuie sa vina la masa dispusi si capabili sa opreasca teroarea comisa zilnic impotriva Israelului si ei trebuie sa vina la masa dispusi sa accepte ca Israelul este un stat evreiesc si va exista pentru totdeauna ca un stat evreiesc", a insistat Trump in fata grupului de lobby pro-Israel.