Recesiunea care afecteaza Rusia a sters aproape un deceniu de progrese inregistrate in lupta impotriva saraciei, iar degradarea nivelului de trai pare sa continue si in acest an, scrie AFP.

Potrivit cifrelor publicate luni de serviciul federal de statistica Rosstat, 19,2 milioane de rusi, respectiv mai mult de un rus din sapte (13,4% din populatie), au trait anul trecut cu 9.452 ruble pe persoana (circa 120 de euro la cotatia actuala).

Asta inseamna cu 20% mai mult decat in 2014 si cifra cea mai mare inregistrata din 2006, ilustrand consecintele radicale pentru nivelul de viata al rusilor al crizei provocate de prabusirea cotatiei petrolului si de sanctiunile occidentale impuse pe fondul crizei ucrainene.

Numarul rusilor considerati saraci ramane mai mic decat la inceputul primului mandat al lui Vladimir Putin (29% din populatie in 2000, respectiv 42 de milioane de oameni), consecinta a crizei care a marcat trecerea la economia de piata in anii 1990.

Cresterea saraciei este un rezultat direct al inflamarii preturilor provocata de criza monetara, insotita de o prabusire a rublei, precum si a embargoului alimentar decretat de Kremlin impotriva majoritatii produselor alimentare occidentale, ca represalii la sanctiunile europene si americane.

Varful a fost atins in primul trimestru din 2015 cu 22,9 milioane de saraci, pentru a ajunge la 14,5 milioane la sfarsitul anului, un fenomen observat in fiecare an, in urma scaderii pretului la produsele de baza precum cartofii, morcovii sau varza.

Per ansamblu, venitul real al rusilor a scazut anul trecut cu circa 10%, potrivit statisticilor oficiale. Raportul lunat privind economia publicat de Rosstat arata ca tendinta ramane ferm negativa, in ciuda incetinirii inflatiei.

In februarie, veniturile gospodariilor au afisat un recul de 6,9% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile in detaliu au scazut cu 5,9%.

Expertii noi agentii rusesti de rating au afirmat intr-un raport publicat luni ca nu se asteapta la o revenire a cresterii inainte de 2018, anul urmatoarelor alegeri prezidentiale.