Partidul Verzilor din Austria i-a cerut demisia, sambata, unui parlamentar austriac, dupa ce acesta din urma a comparat refugiatii cu "neanderthalieni care calca in picioare drepturile femeilor", relateaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-o serie de afirmatii facute saptamana aceasta in parlament, pe care le-a reiterat ulterior intr-o declaratie de presa, Robert Lugar a spus ca majoritatea refugiatilor si migrantilor ce sosesc in Austria sunt "needucati, orbiti religios, fanatici (si) imposibil de integrat".

Austria a servit in principal drept cale de tranzit inspre Germania pentru refugiatii si migrantii din Orientul Mijlociu si Africa, dar a absorbit un numar similar de solicitanti de azil raportat la populatia sa mult mai mica.

Recent, aceasta a infuriat alte state membre UE anuntand stabilirea unui plafon pentru numarul de solicitanti de azil pe care il accepta - o miscare despre care Bruxellesul a spus ca este ilegala.

Guvernul de coalitie din Austria a adoptat o retorica dura in privinta migrantilor, in conditiile in care formatiunea de extrema dreapta Partidul Libertatii atrage un procent de incredere de peste 30% in sondajele de opinie, cu circa 10 puncte procentuale mai mult decat fiecare din celelalte doua partide din coalitia de centru aflata la putere.

Lugar este presedintele grupului parlamentar Team Stronach, fondat in 2012 de Frank Stronach, un om de afaceri austriaco-canadian care a criticat moneda euro si a cerut un sistem de taxe mai simplu si un sector public diminuat.

"Acum aducem aici asemenea neanderthalieni care, slava Domnului, disparusera din tara noastra", a spus Lugar.

La ultimele alegeri parlamentare, din 2013, Team Stronach a obtinut in jur de 5,7% din voturi, dar acum abia daca mai apare in sondajele de opinie.

"Discursul dvs nu numai ca este vadit discriminatoriu, dar pune de asemenea in pericol siguranta tuturor celor care traiesc si locuiesc in aceasta tara", au denuntat, intr-o scrisoare deschisa, mai multi politicieni din Partidul Verzilor, de opozitie.