Iran inca intampina dificultati in a lucra cu bancile straine si cu sistemul financiar international din cauza politicilor SUA, chiar si dupa ce sanctiunile privind dosarul nuclear au fost ridicate, a declarat principalul lider al tarii duminica, potrivit Reuters.

Ali KhameneiFoto: Agerpres

„In tari Occidentale si in locuri aflate sub influenta SUA, tranzactiile noastre bancare si repatrierea fondurilor din bancile lor intampina probleme ... din cauza ca le este frica de americani”, a declarat Liderul Suprem, Ayatolahul Ali Khamenei intr-un discurs televizat ce marcat anul nou iranian.

„Americanii nu au actionat conform promisiunilor si doar au ridicat sanctiunile pe hartie”, a adaugat Khamenei.

„Trezoreria SUA... actioneaza in asa mod incat marile corporatii, institutiile importante si bancile mari nu indraznesc sa vina si sa lucreze cu Iranul”, a acuzat ayatolLahul.

Corpul Garzilor Islamice Revolutionare iraniene a testat pe 8 martie cateva rachete balistice din mai multe silozuri militare din tara, sfidand sanctiunile Statelor Unite la adresa programului de rachete.

Iranul a sustinut ca testul cu rachete balistice - ce sunt capabile sa loveasca Israelul - nu este o incalcare a acordului nuclear istoric la care a ajuns in 2015 cu sase mai puteri.

Testul din martie a avut loc la doua luni dupa ce SUA a sanctionat companii si persoane legate de programul Iranului privind dezvoltarea de rachete dupa testarea rachetei cu raza medie Emad din octombrie 2015.

ONU a apreciat ca testul din octombrie, ce a avut loc dupa ce Iranul a ajuns la o intelegere cu marile puteri in iulie, a incalcat Rezolutia Consiliului de Securitate ce interzice Iranului sa realizeze orice dezvoltare de rachete ce pot duce incarcaturi nucleare.