Fostul secretar de stat pentru Tara Galilor Stephen Crabb a fost numit sambata in functia de secretar de stat pentru Munca si Pensii, in locul lui Iain Duncan Smith, dupa ce acesta din urma a demisionat in semn de protest fata de proiectul taierii unor ajutoare pentru persoane cu dizabilitati, transmite Mediafax.

David CameronFoto: Gov.uk

Aceasta remaniere are loc dupa ce Duncan Smith si-a anuntat demisia in noaptea de vineri spre sambata, intr-o scrisoare de doua pagini adresata premierului David Cameron, in care fostul secretar a atacat o serie de decizii vizand o reducere a ajutoarelor sociale anuntate in urma cu doua zile de catre cancelarul George Osborne intr-o declaratie cu privire la buget, relateaza Bloomberg online.

Crabb, in varsta de 43 de ani, care - spre deosebire de Duncan Smith - impartaseste pozitia premierului cu privire la ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana, este membru al Parlamentului din partea circumscriptiei Preseli Pembrokeshire, in Tara Galilor, din 2005. Inainte sa intre in politica, el a fost consultant in marketing, potrivit unei biografii postate pe site-ul circumscriptiei.

Duncan Smith afirma ca a demisionat dupa ce Osborne a anuntat ca intentioneaza sa reduca fondurile alocate ajutorarii persoanelor cu dizabilitati si sa reduca impozitele bunilor platnici.

Taierea ajutoarelor pentru persoanele cu dizabilitati "poate fi aparata pe muchie de cutit, avand in vedere deficitul continuu, dar nu poate fi sustinuta in modul in care a fost prezentata intr-un buget favorabil contribuabililor cu venituri mai mari", a scris Duncan Smith. "Nu pot sa privesc pasiv cum sunt adoptate anumite politici cu scopul de a atinge anumite constrangeri fiscale autoimpuse, despre care cred ca sunt percepute tot mai mult drept clar politice", subliniaza el.

Cameron i-a raspuns tot printr-o scrisoare, in care se declara "nedumerit si dezamagit" fata de decizia lui Duncan Smith de a demisiona, adaugand ca politicile respective sunt lasate in asteptare. "Ca Guvern, am facut multe pentru a asigura locuri de munca, a reduce somajul si a promova justitia sociala", a scris Cameron. "Am convenit cu totii ca o crestere a resurselor cheltuite cu persoanele cu dizabilitati este necesar sa fie gestionata corect si sa se concentreze asupra acelora care au cel mai mult nevoie", a adaugat el.

Era de asteptat ca Duncan Smith, in varsta de 61 de ani, sa paraseasca Guvernul in urma referendumului cu privire la ramanerea sau nu a Marii Britanii in Uniunea Europeana, prevazut pentru 23 iunie, in contextul in care face campanie in favoarea unui Brexit, in tabara opusa lui Cameron si Osborne.

Plecarea sa acum, acuzandu-i pe cei doi ca taie ajutoare sociale din motive politice, reprezinta o lovitura pentru cei doi. Liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn a declarat ca demisia "releva confuzia Guvernului".