Motivatia Uniunii Europene in privinta continuarii monitorizarii eforturilor Bulgariei si Romaniei in sistemul judiciar si lupta impotriva coruptiei este in mare parte politica, denunta presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES), relateaza site-ul bulgar Novinite.com, citat de Mediafax.

Serghei StanisevFoto: AGERPRES

Intr-un interviu pentru radiodifuzorul national bulgar bTV, Serghei Stanisev a evocat o "oboseala" a extinderii, la jumatatea anilor 2000, si opozitia unor state membre fata de aderarea unor noi state intre factorii care au determinat Bruxellesul sa impuna un mecanism de monitorizare.

Introducerea unor rapoarte in baza Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in acest domenii a fost una dintre conditiile prealabile in vederea aderarii Bulgariei si Romaniei la UE in 2007. Ambele state au fost de acord ca, anual, Comisia Europeana (CE) sa prezinte rapoarte cu privire la situatia sistemelor lor judiciare si luptei impotriva coruptiei.

In contextul in care Bulgaria ramane tot mai mult in urma Romaniei, potrivit ultimului raport, si al unor tensiuni tot mai puternice in sistemul judiciar bulgar, in mijlocul unor reforme propuse de catre actualul Guvern de la Sofia, unii deputati - atat din Bulgaria, cat si din alte state membre ale Uniunii - au pus la indoiala eficienta acestor rapoarte.

Insa premierul bulgar Boiko Borisov a aparat vineri mecanismul, subliniind ca succesul Bulgariei in reformarea sistemului sau judiciar se datoreaza in parte monitorizarii UE. Unii oficiali din cadrul CE au exprimat anterior puncte de vedere similare.

Stanisev, un fost premier bulgar (2005-2009) si un fost lider al Partidului Socialist Bulgar (2000-2014), a declarat pentru bTV ca MCV nu are "criterii clare" de evaluare a progreselor inregistrate de cele doua tari.

El a apreciat ca Bulgaria are nevoie de o strategie in vederea abordarii pe termen lung a problemelor din sistemul sau judiciar si ca increderea cetatenilor sai este necesar sa fie castigata indiferent daca MCV va fi folosit sau nu in continuare.