Aviatia rusa nu a efectuat lovituri aeriene in Siria in aceasta saptamana, a declarat vineri un purtator de cuvant militar american, in timp ce autoritatile ruse afirma ca efectueaza "20-25" de raiduri aeriene pe zi, noteaza AFP, citata de Agerpres.

"Noi nu am vazut niciun avion rusesc sa efectueze lovituri in Siria in saptamana care tocmai se incheie", a declarat vineri colonelul Patrick Ryder, purtator de cuvant al comandamentului fortelor americane in Orientul Mijlociu (CENTCOM).

Fortele ruse au efectuat atacuri in regiunea Palmyra pentru a sprijini o ofensiva a fortelor lui Bashar al-Assad impotriva jihadistilor, dar au fost tiruri de "artilerie" si nu bombardamente ale avioanelor de lupta, a estimat colonelul Ryder.

Rusia a anuntat luni retragerea partiala a fortelor sale din Siria, la mai mult de cinci luni de la inceputul implicarii militare in aceasta tara.

Moscova a avertizat totusi ca va continua loviturile impotriva unor "tinte teroriste".

Potrivit purtatorului de cuvant american, "majoritatea avioanelor de lupta" pe care Moscova le-a desfasurat in Siria "au parasit" tara.

Rusii au inca in Siria "elicoptere si avioane de transport", a adaugat el.

Si "pana acum nu am vazut multa miscare de trupe la sol", a spus el.

In afara de cincizeci de avioane de lupta, Rusia a desfasurat mai mult de 4.000 de soldati in Siria si artilerie, potrivit estimarilor Pentagonului. Ea a desfasurat de asemenea treizeci de elicoptere de lupta si tancuri T-90.

Vineri, Ministerul rus al Apararii a declarat ca avioanele militare ruse efectueaza in medie "20-25 de raiduri aeriene pe zi" pentru a ajuta fortele lui Bashar al-Assad sa recucereasca orasul antic Palmyra, aminteste France Presse.