Fostul ministru de Externe al Germaniei Guido Westerwelle a murit vineri, la varsta de 54 de ani, de leucemie, a anuntat fundatia sa pe pagina de Facebook, potrivit Reuters.

Guido WesterwelleFoto: Facebook/ Guido Westerwelle

Westerwelle a fost liderul partidului liberal german FDP pana in 2011. A detinut functia de ministru de Externe in cel de-al doilea cabinet al cancelarului Angela Merkel (2009-2013) si a fost vicecancelar al Germaniei in perioada 2009-2011. De profesie avocat, el a fost membru al Bundestag-ului (Parlamentul german) din 1996 pana in 2013.

Westerwelle a murit din cauza unor complicatii provocate de leucemia acuta de care suferea, cu care a fost diagnosticat in iunie 2014, scrie Agerpres citand DPA. El beneficia de tratament spitalicesc de mai multe luni.

Fundatia Westerwelle mentioneaza ca el a murit pe 18 martie "in spitalul universitar din Koln, din cauza efectelor tratamentului primit pentru leucemie".

Primul ministru dintr-un guvern al Germaniei care a recunoscut vreodata ca e homosexual, Westerwelle a jucat un rol de prim-plan in politica germana, mai intai in Germania Federala in anii '80 si apoi ca lider al partidului pro-business Democratii Liberi (FDP).

El a detinut functia de vicecancelar intre 2009-2011 si a fost ministru de Externe in cel de-al doilea guvern al Angelei Merkel, intre 2009 si 2013.

Trecerea sa pe la Ministerul de Externe a fost foarte criticata in Germania, unele persoane reprosandu-i ca nu cunostea foarte bine dosarele, comenteaza AFP. In ultimele luni in care a ocupat aceasta functie Guido Westerwelle, se declansase criza politica din Ucraina care s-a soldat in februarie 2014 cu fuga presedintelui Viktor Ianukovici, in urma manifestatiilor opozitiei.

In 2015, fostul ministru de Externe a publicat o carte despre lupta sa cu cancerul, intitulata "Zwischen zwei Leben" ("Intre doua vieti" - n.r.). Intr-un interviu pentru revista Der Spiegel, el afirma in noiembrie anul trecut ca isi doreste "foarte mult sa mai traiasca".