Premierul turc Ahmet Davutoglu a avertizat vineri UE fata de orice "negociere" in chestiunea refugiatilor, la sosirea la Bruxelles, unde se anunta negocieri dificile pentru un acord care sa stopeze fluxul de migranti spre Europa, scrie Le Nouvel Observateur.

"Pentru noi, pentru Turcia, chestiunea refugiatilor nu este o chestiune de negociere, ci este o chestiune de valori umanitare, precum si de valori europene", a spus Davutoglu.

Turcia sustine ca acordul privind criza migratorie pe care l-a propus liderilor europeni in 7 martie - prin care se ofera sa preia migrantii care sosesc pe insulele grecesti, iar UE sa aduca pe continent cate un migrant din Turcia pentru fiecare persoana repatriata - raspunde in primul rand unor consideratii "umanitare".

Dar acest proiect controversat, care prevede avantaje substantiale pentru Ankara - inclusiv un regim fara vize pentru calatoriile in UE, accelerarea negocierilor de aderare si dublarea ajutorului european la sase miliarde de euro - nu intruneste unanimitate in randul celor 28.

Joi seara, sefii de stat si de guvern din Europa au elaborat o "pozitie comuna" care ar urma sa devina baza de negocieri, vineri, intre Davutoglu, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Acest text traseaza "liniile rosii" in ceea ce priveste concesiile pentru Ankara si modalitatea in care va fi organizata trimiterea migrantilor spre Turcia.

Tusk si Juncker, care conduc laborioasele negocieri cu premierul turc, in numele UE, spera sa ajunga la un acord la jumatatea zilei, in ciuda pesimismului afisat de unii lideri europeni.

"Speram ca vom sti in jur de 13,00 (12,00 GMT) cum intentioneaza sa actioneze Turcia. In ceea ce priveste daca aceasta va fi fructuoasa, doar un clarvazator o poate spune", a comentat cancelarul austriac Werner Faymann.

Mai multe state ale UE se tem ca masura principala a acestui plan ar putea fi ilegala: trimiterea tuturor noilor migranti veniti in Grecia din Turcia, inclusiv solicitantii de azil.

Altii se opun accelerarii negocierilor de aderare, aflate intr-un punct mort de mai multi ani, in special Cipru, chiar daca presedintele sau Nikos Anastasiades a evocat joi, pentru prima oara, un un posibil "compromis".

Potrivit acestui pre-acord, europenii se angajeaza ca pentru fiecare sirian trimis in Turcia sa "reinstaleze" in UE un alt sirian din Turcia. Acest dispozitiv va li plafonat intr-o prima etapa la 72.000 de locuri oferite in Europa.

In contrapartida, Turcia ar obtine un nou ajutor substantial din partea UE, de inca trei miliarde de euro, pentru a imbunatati conditiile de viata pentru cei 2,7 milioane de sirieni care se afla pe teritoriul turc. Europenii vor insa sa impuna conditii pentru acest acord, ceea ce ar putea nemultumi Ankara.