Preturile caselor din China au urcat in februarie in cel mai rapid ritm consemnat in ultimii aproape doi ani din cauza cererii incandescente din marile orase, dar riscurile de supraincalzire din anumite locuri, combinat cu cresterea slaba din orasele mai mici, ameninta sa puna si mai multa presiune pe o economie ce deja incetineste, informeaza Reuters.

ChinaFoto: istock.com

Pretul mediu al caselor noi din 70 de orase a urcat cu 3,6% in februarie fata de aceeasi luna din 2015, luand viteza fata de cresterea de 2,5% din ianuarie, potrivit datelor Biroului National de Statistica BNS).

Aceasta a fost cea mai mare crestere an la an din iunie 2014 si pana acum. Conform cifrelor BNS, in 32 dintre cele 70 de orase s-au consemnat scumpiri, fata de doar 25 de orase in ianuarie.

In mod normal, vestea ar fi primita cu bucurie de oficialii de la Beijing, ce pun in practica un val de masuri destinate sa sprijine o economie ce creste in cel mai scazut ritm din ultimul sfert de secol.

Dar divergenta intre preturile caselor - cresteri rapide in orasele mari si piete deprimate in orasele mici, afectate de supra-oferta - face dificila misiunea Beijingului, de a reanima economia fara a umfla bule speculative.