Ministrul Economiei de la Chisinau, Octavian Calmic a declarat ca finantarile din UE pentru Republica Moldova vor fi reluate in a doua parte a anului viitor si a sustinut ca, pana atunci, urmeaza ca europenii "sa intervina cu o solicitare" la Bucuresti pentru a debursa imprumutul acordat de Romania, potrivitAgora.md.

Republica MoldovaFoto: Wikipedia

"In timpul apropiat expertii FMI sunt gata sa vina in Moldova pentru un nou acord. In conditiile in care Moldova reuseste sa aiba un acord preliminar cu expertii FMI am primit toate asigurarile ca UE va deschide finantarea pentru RM.", a declarat Calmic la Publika.TV

Ministrul moldovean a spus ca spera ca banii din Romania vor veni curand dupa ce Chisinaului i s-a promis ca Bruxellesul va interveni pe langa autoritatile de la Bucuresti.

"Speram ca vor fi debursati in timpul apropiat cel putin. Am primit asigurarile ca vor interveni cu o solicitare catre Romania pentru urgenta debursarea acestor surse, avand in vedere necesitatile interne ale Moldovei".

Guvernul Romaniei este gata sa sprijine parcursul european si programul de reforma al executivului de la Chisinau, darRepublica Moldova trebuie sa vina cu cateva masuri care sa arate vointa de reforma,a declarat pe 26 ianuarie Dacian Ciolos intr-o conferinta comuna cu premierul moldovean Pavel Filip.

Ciolos a insistat de mai multe ori in timpul declaratiei de dupa intalnirea cu omologul sau de peste Prut ca banii vor ajunge la Chisinau doar dupa masuri concrete de reforma.

Klaus Iohannis a cerut pe 9 noiembrie reexaminarea legii care prevede acordarea unui imprumut de 150 de milioane de euro Republicii Moldova. Iohannis arata in cererea catre Parlament ca "nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme" in Republica Moldova.