Coreea de Nord a tras doua rachete balistice vineri, intr-un context de tensiuni militare care vor creste in peninsula, scrie AFP. Actiunea vine la doar cateva zile dupa ce liderul ei Kim Jong-Un a ordonat teste cu focoase nucleare.

Tensiunile militare continua sa se agraveze de la testul nuclear din 6 ianuarie, urmat la 7 februarie de o lansare de rachete cu raza lunga vazuta ca un test de rachete balistice mascat de catre Coreea de Nord.

Potrivit oficialilor militari sud-coreeni, prima racheta a fost lansata de la Sukchon, in sud-vestul tarii la 05:55 ora locala (08:55 GMT joi), si a facut 800 de kilometri plonjand in Marea Japoniei. Al doilea dispozitiv a fost lansat aproximativ 20 de minute mai tarziu, dar a disparut repede de pe radare.

"Statele Unite au urmarit lansarea a doua rachete balistice din Coreea de Nord. Niciuna dintre ele nu a reprezentat o amenintare pentru Statele Unite sau aliatii nostri regionali", a declarat un oficial american din ministerul Apararii. El a adaugat ca aceste tiruri sunt o "violare a rezolutiilor multiple ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite".

La inceputul lunii, Consiliul de Securitate a impus o noua serie de sanctiuni dure Coreii de Nord dupa ultimele teste nucleare si balistice efectuate de regimul comunist. In pofida acestora, liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordinul la 10 martie sa se efectueze noi teste cu focoase nucleare miniaturizate.