Statele Unite au afirmat joi ca masacrele efectuate de gruparea Stat Islamic impotriva minoritatilor crestina, yazidi si siita sunt genociduri, o decizie inainte de toate simbolica si care nu obliga Washingtonul sa angajeze o actiune in fata justitiei internationale impotriva jihadistilor, scrie AFP.

Prizonieri ai Statului IslamicFoto: Flickr / Day Donaldson

"SI afirma el insusi ca recurge la genociduri, fapte confirmat de ideologia sa si de actiunile sale, prin ceea ce spun, prin ceea ce cred si prin ceea ce fac", a declarat joi secretarul american de Stat, John Kerry.

"SI este de asemenea responsabil de crime impotriva umanitatii si de curatare etnica impotriva acestor grupuri de oameni si, in anumite cazuri, impotriva altor minoritati musulmane diferite de suniti, impotriva kurzilor si a altor minoritati", a adaugat el.

Un genocid este o crima, potrivit reglementarilor internationale, dar declaratia lui Kerry nu obliga juridic Washingtonul sa declanseze actiuni in justitie, potrivit unor oficiali americani.

Kerry a spus insa ca aceste crime comise de jihadisti trebuie sa fie aduse intr-o zi in fata unui tribunal international si ca Washingtonul va face tot posibilul pentru a sprijini aceste anchete.

Stat Islamic recruteaza islamisti extremisti in randul comunitatilor sunite si a comis crime in masa impotriva siitilor, crestinilor si a minoritatii yazidi.

Kerry a dat exemplu masacrarea in august 2014 a sute de yazidi de catre jihadisti, care au incercuiti zeci de mii de membri ai acestei comunitati pe Muntele Sinjar, fara mancare sau medicamente.

"Fara interventia noastra, e limpede ca acesti oameni ar fi fost masacrati", a spus el, adaugand ca mii de femei si fete yazidi au fost vandute la licitatie ca sclave.

Secretarul de Stat a reamintit de asemenea ca SI a executat crestini in nordul Irakului si ca in Libia a vandut femei crestine ca sclave sexuale.

In tine, el a citat uciderea a sute de siiti turkmeni, o minoritate din Irak, si a acuzat SI ca distruge sistematic mostenirea culturala a vechilor comunitati.