Manifestatii de indignare au izbucnit miercuri seara in Brazilia dupa difuzarea unei interceptari telefonice stanjenitoare pentru presedintele Dilma Rousseff, in care se sugereaza ca numirea fostului sef de stat Lula in guvern a urmarit evitarea intrarii acestuia in inchisoare, potrivit AFP.

Judecatorul federal Sergio Moro, insarcinat cu ancheta in scandalul de coruptie Petrobras, a facut publica miercuri seara o conversatie telefonica intre Rousseff si Lula, intervenita la putin timp dupa numirea acestuia din urma ca sef de cabinet al guvernului.

Presedintele isi informeaza predecesorul (2003-2010) si mentorul sau politic va ii va remite rapid decretul de numire. "Nu le folosi decat in caz de necesitate", ii spune ea.

Acest fragment a fost interpretat ca o confirmare a faptului ca unul dintre obiectivele numirii lui Lula in guvern era sa il protejeze fata de o eventuala arestare preventiva in cadrul scandalului Petrobras.

In calitate de ministru, Lula beneficiaza de un statut privilegiat si nu mai poate raspunde penal pentru actele sale decat in fata Tribunalului superior federal.

Judecatorul Moro l-a adus la interogatoriu in 4 martie pentru acuzatii de coruptie si spalare de bani.

Intr-o alta interceptare telefonica, Lula spune ca se asteapta la o operatiune a politiei lunea viitoare, la domiciliul sau din Sao Paulo.

'Demisia! Demisia!'

Mii de brazilieni furiosi au iesit in cursul serii in fata presedintiei si in capitala economica Sao Paulo. Concerte de linguri lovite in castroane au rasunat in cartierele bogate din Rio de Janeiro.

La Sao Paulo, multimea s-a masat pe marele bulevard Paulista, in fata blocului care gazduieste puternica Federatie a industriilor din Sao Paulo (Fiesp), iluminata in culorile nationale verde si galben si pe care scria: "Suspendarea acum".

Presedintia a ripostat anuntand ca "masuri judiciare si administrative" vor fi luate pentru a "repara flagranta incalcare a legii si a Constitutiei de catre judecatorul " Moro.

Sefa statului ca sustinut ca a vorbit despre remiterea rapida a decretului de numirea pentru ca acesta sa-l poata semna si sa devina oficial, deoarece spusese ca nu va fi in Brazilia la preluarea oficiala a functiei, prevazuta "joi".

Ministrul Casei civile, Jaques Wagner, care i-a cedat lui Lula postul, spusese in cursul diminetii ca succesorul sau va fi investit "martea" viitoare.

In centrul unei crize politice majore si vizata de o procedura parlamentara de destituire care devine tot mai amenintatoare, sefa statului i-a cerut public ajutorul mentorului sau, vinerea trecuta.

Lula, care a condus un miracol socio-economic in anuu 2000, are o statura politica si o capacitate de negociere care ii lipseste puternic presedintei in momentul in care coalitia parlamentara risca sa faca implozie.

Sambata, partidul centrist PMDB, stalpul majoritatii parlamentare, a anuntat ca in 30 de zile va decide daca iese sau nu de la guvernare.

Acest partid, afectat si el pana la varf de scandalul Petrobras, este divizat intre pro si anti-guvernamentali, tot mai numerosi in conditiile in care nava prezidentiala pare sa se scufunde.

"Venirea lui Lula va intari guvernul meu", se felicita Dilma Rousseff miercuri seara, inainte sa fie publicata interceptarea telefonica.

Numerosi internauti au preluat ironic pe retelele sociale o celebra fraza rostita de Lula in 1988 cand era sindicalist: "In Brazilia, cand un sarac fura, merge la inchisoare. Cand un bogat fura, devine ministru!"

Circa trei milioane de brazilieni au cerut duminica trecuta plecarea lui Dilma Rousseff, intr-o manifestatie de o amploare fara precedent.