Un fost agent al serviciilor secrete germane a fost condamnat joi pentru "inalta tradare" dupa ce a colaborat atat cu CIA cat si cu Rusia, scrie presa germana, citata de AFP.

Markus Reichel, 32 de ani, a mai fost declarat vinovat de "incalcarea secretului informatiilor" si de "coruptie" de catre Curtea regionala din Munchen, care a stabilit insa o pedeapsa inferioara celor zece ani de inchisoare solicitati de parchet.

Angajat in BND in decembrie 2007, unde primea un salariu net de 1.200 de euro pe luna, acesta ar fi transmis intre mai 2008 si jumatatea lui 2014 peste 200 de documente catre CIA. In schimb, acesta ar fi primit cel putin 95.000 de euro, platiti cash in Austria.

Documentele remise serviciilor secrete americane contineau informatii despre activitatile BND si identitatea angajatilor insarcinati cu arhivele, serviciul unde lucra.

Acesta a fost acuzat ca a transmis in 2014 trei documente consulatului rusesc din Munchen, pentru un serviciu secret rusesc.

Arestarea sa, in iulie 2014, a venit in contextul scandalului dezlantuit de interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de catre serviciile americane. La putin timp, Berlinul l-a expulzat pe seful CIA in Germania.