Coreea de Nord a cerut miercuri Consiliului de Securitate al ONU sa se reuneasca pentru a condamna manevrele militare comune americano-sud-coreene, relateaza AFP si Agerpres.

Intr-o scrisoare adresata Consiliului, reprezentantul permanent nord-coreean, Ja Song Nam, a afirmat ca manevrele anuale "constituie o grava amenintare pentru Coreea de Nord, precum si pentru pacea si securitatea internationala, care merita o dezbatere urgenta in Consiliul de Securitate".

"In consecinta, cer ca problema acestor exercitii militare comune sa fie introdusa pe ordinea de zi a Consiliului si sa se tina de urgenta o reuniune a Consiliului", a adaugat ambasadorul.

Precedentele cereri nord-coreene in acest sens au ramas litera moarta.

Daca va fi cazul inca o data, a subliniat scrisoarea, "aceasta ar demonstra ca (instanta ONU) nu doar si-a pierdut misiunea sa prioritara si credibilitatea internationala, dar a devenit un instrument politic in mainile unei singure puteri", o aluzie la Statele Unite.

Fortele sud-coreene si americane au demarat pe 6 martie cele mai importante manevre comune organizate vreodata in Peninsula Coreeana, la care Phenianul a amenintat ca va raspunde cu lovituri nucleare.

Aceste exercitii anuale intre cei doi aliati agraveaza sistematic tensiunile dintre Nord si Sud.

In acest an, ele intervin intr-un context deosebit de crispat. De la inceputul anului, Coreea de Nord a efectuat unul dupa altul al patrulea test nuclear si o lansare de rachete. La initiativa Washingtonului, Consiliul de Securitate a replicat impunand o noua serie de sanctiuni dure impotriva Phenianului.