Casa Alba a lansat un apel Phenianului sa il gratieze pe studentul american condamnat miercuri de justitia nord-coreeana la 15 ani de munca fortata pentru activitati subversive, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Incurajam cu toata puterea guvernul nord-coreean sa il gratieze (...) si sa ii acorde eliberarea imediata", a declarat purtatorul de cuvant al executivului american, Josh Earnest.

"Este din ce in ce mai clar ca guvernul nord-coreean utilizeaza acesti cetateni americani ca pioni cu motivatii pur politice", a adaugat el, reamintind ca Departamentul de Stat recomanda sa se evite deplasarile in aceasta tara.

Condamnarea lui Otto Warmbier, 21 de ani, student al Universitatii din Virginia, a fost pronuntata de Curtea Suprema a Coreii de Nord, potrivit agentiei oficiale de presa KCNA.

Tanarul a fost arestat in ianuarie in timp ce se pregatea sa paraseasca tara. Ulterior, el a marturisit ca a furat un banner inscriptionat cu un slogan politic, intr-o zona rezervata pentru personalul hotelului din Phenian unde era cazat in cadrul unei vizite organizate.

"Motivul pentru care a fost retinut si inchis nu ar duce la arestare in Statele Unite sau in majoritatea tarilor lumii", a subliniat purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Statele Unite nu au relatii diplomatice sau consulare cu Coreea de Nord, mai scrie AFP.