Primire triumfala in Rusia a avioanelor care revin din Siria, dupa noua lovitura de teatru a lui Vladimir Putin
Aceasta noua lovitura de teatru orchestrata de seful statului rus, care controleaza de luni intregi tempoul operatiunilor in criza siriana, intervine in conditiile in care conflictul este in al saselea an. Prima consecinta pe teren: Frontul al-Nosra, filiala siriana a al-Qaeda, a reclamat "infrangerea" Rusiei si a anuntat ca trece la ofensiva in 48 de ore.
Retragerea tactica a armatei ruse intervine in conditiile in care problema viitorului presedintelui Bashar al-Assad ramane nerezolvata, Damascul ramanand surd la cerintele opozantilor rusi. Pentru numerosi analisti, Rusia incearca, prin retragerea trupelor, sa accentueze presiunea asupra lui Assad.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat ca aceasta retragere nu este "in niciun caz" o masura de retorsiune in fata inflexibilitatii lui Bashar al-Assad.
In conformitate cu ordinul dat luni seara de Vladimir Putin, un prim grup de bombardiere Su-34 si de avioane de transport Tupolev-154, cu tehnicieni si material militar, a parasit baza Hmeimim, in nord-vestul Siriei.
Avioanele au fost primite cu aclamatii pe o baza militara din apropiere de Voronej, in sud-vestul Rusiei, potrivit imaginilor prezentate de televiziunile rusesti.
Un ministru adjunct al Apararii prezent in Siria, generalul Nikolai Pankov, a avertizat insa ca aviatia rusa isi va continua loviturile aeriene impotriva "obiectivelor teroriste".
Lovitura de teatru
Vladimir Putin a facut acest anunt neasteptat dupa ce l-a sunat pe presedintele Bashar al-Assad.
"Sarcina care a fost incredintata ministerului Apararii si fortelor armate a fost indeplinita in totalitate si am ordonat deci ministerului Apararii sa inceapa de maine (marti), retragerea majoritatii contingentului nostru", a declarat el, luni seara.
"Cu toate acestea, pentru a permite supravegherea armistitiului intre combatanti (intrata in vigoare in 27 februarie), partea rusa mentine pe teritoriul sirian un sit de logistica aeriana", potrivit unui comunicat al Kremlinului. Armata rusa va mentine de asemenea sistemele de aparare antiaeriana "cele mai moderne", respectiv S-400.
Forta de atac a Rusiei a permis armatei siriene sa inregistreze o serie de victorii, in conditiile in care nu se afla intr-o pozitie deloc favorabila vara trecuta. Occidentalii acuza insa Rusia ca vizeaza in special rebelii, si nu organizatia islamista Stat Islamic, in principal in primele luni de conflict.
Pentru presa rusa, aceasta retragere permite Moscovei sa prezinte interventia sa ca o victorie politica, evitand insa intrarea intr-un conflict prelungit si favorizand procesul de pace.
Daca Parisul a salutat prudent decizia rusa, apreciind ca "tot ceeea ce contribuie la dezescaladare trebuie incurajat", Washingtonul a afirmat ca este "dificil" de judecat impactul asupra negocierilor inter-siriene.
La Geneva, opozitia siriana a primit si ea anuntul cu prudenta, declarand ca asteapta sa vada efectele pe teren, in timp ce emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a salutat o "dezvoltare semnificativa" si spera la un "impact pozitiv" asupra negocierilor.
Soarta lui Assad
Anuntul retragerii rusesti intervine la cateva ore dupa inceperea unui nou ciclu de negocieri intre reprezentantii regimului sirian si foarte dispersata opozitie siriana.
Staffan de Mistura a reafirmat luni ca "mama tuturor intrebarilor" ramane gasirea unui acord pentru o tranzitie politica: opozitia siriana vrea crearea, in sase luni, a unui "organ de tranzitie" dotat cu toate puterile.
Razboiul din Siria, care a inceput in martie 2011, dupa represiunea sangeroasa a unor manifestatii democratice, s-a transformat intr-un conflict complex care implica o multitudine de actori locali si internationali. Conflictul s-a soldat cu peste 270.000 de morti, determinand peste jumatate dintre locuitorii tarii sa isi paraseasca locuintele si provocand o criza migratorie imensa.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Affaire a suivre donc NATO!
Jocul lor in Siria este acum mult mai greu de facut. Retragerea lui Putin, precum retragerea lui Kutuzov din fata armatelor lui Napoleon in 1812, le vor crea mari probleme in toata aceasta porcarie sinistra creata tot de ei in Siria.
Vladimir Putin Orders Russian Military Pullout From Syria
http://www.nbcnews.com/news/world/vladimir-putin-orders-russian-military-pullout-syria-n538041
[ https://napoleon1812.wordpress.com/2012/09/07/the-battle-of-borodino-2/ ]
Putin withdrawing Russian forces from Syria: why now and why it matters
http://www.vox.com/2016/3/14/11224544/putin-syria-russia-withdraw
Like any good chess player, Putin knows that one of the key factors in any war is time and so far Putin has timed his every move superbly. Yes, there were times in the past when I got really worried about what looked to me as either too much waiting or as dangerous risk-taking, but every single time my fears ended up being unfounded....
Putin poate sa aiba discursul discursurilor, ca orice om cu mai mult de 2 neuroni stie ca Rusia nu poate sa sustina financiar un astfel de razboi. Defapt cum ar fi posibil din moment ce Rusia taie bugete in stanga si in dreapta.
Mai bine nu se mai implica in Siria, daca targetul lui era doar de PR temporar.