Anders Behring Breivik, extremistul de dreapta care a ucis 77 de persoane in 2011, a efectuat marti un salut nazist la inceputul procesului pe care acesta l-a intentat Guvernului norvegian pentru ca l-au tinut in izolare, scrie Reuters.

Anders Breivik efectuand salutul nazistFoto: Captura The Telegraph

Ucigasul in serie a aparut marti in fata publicului pentru prima oara dupa procesul din 2012. In acest interval de timp, a avut un singur vizitator, mama lui, careia i s-a permis accesul in inchisoare si l-a imbratisat. Femeia a murit de cancer in 2013.

Imbracat in costum negru, camasa alba si cravata aurie, barbatul in varsat de 37 de ani a ridicat mana dreapta pentru salutul nazist imediat ce a intrat in sala si i s-au scos catusele. Nu a spus nimic. Si-a ras barba si parul blond scurt pe care il avea la procesul anterior.

S-a considerat ca este prea periculos sa se judece cazul in Oslo, astfel incat tribunalul s-a reunit in sala de sport a inchisorii.

Breivik va argumenta ca izolarea sa in inchisoarea Skien se constituie drept "tratament inuman si degradant", interzis de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si privarea sa de dreptul la o viata de familie.

"Vrea sa intre in legatura cu alti oameni", a declarat avocatul sau Oeystein Storrvik pentru presa inaintea procesului programat pentru 15-18 martie.

Biroul din Oslo al Procuraturii Generale spune ca nu exista niciun caz pentru care sa raspunda, spunand in documentele redactate inaintea procesului ca: "Nu exista nicio dovada ca reclamantul are probleme mentale sau fizice ca rezultat al conditiilor de detentie".

Verdictul judcatorului -cazul nu se judeca cu juriu- este asteptat in saptamanile urmatoare.

Brrivik a omorat 8 persoane intr-un atac cu bomba comis la Oslo pe 22 iulie 2011, si apoi a impuscat 69 de persoane, majoritatea dintre ei adolescenti, pe insula Utoya.

Acesta a primit sentinta maxima posibila in Norvegia - 21 de ani de inchisoare - perioada putand fi prelungita.

In inchisoare, Breivik are o celula cu 3 camere, cu televizor si calculator, insa fara acces la internet. Are dreptul sa iasa in curte pentru exercitii fizice. Se intalneste doar cu gardienii si cu personalul medical - avocatul Storrvik poate sa i se adreseze prin sticla.

Autoritatile norvegiene noteaza ca in manifestul sau in care isi expune parerile antimusulmane, Breivik a scris ca "inchisorile sunt considerate o arena ideala pentru a recruta in scopuri politice". Totodata, se tem ca alti prizonieri l-ar putea ataca daca ar fi pus la comun.

Avocatul sau sustine ca un semn al suferintei lui Breivik este inabilitatea sa de a se concentra asupra studiilor universitare prin corespondenta pe care le-a inceput anul trecut.

Storrvik ar putea merge la CEDO in cazul in care pierde in tribunalul norvegian.

In 2014, instanta europeana a sanctionat Turcia, spre exemplu, pentru tratamentul inuman al lui Abdullah Ocalan, fondatorul Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care a fost tinut in izolare timp de un deceniu pana in 2009.

Pe de alta parte, Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut dupa numele Carlos Sacalul - creierul mai multor atacuri de guerilla, incarcerat in Franta - a pierdut in 2005 la CEDO procesul pentru tratamente inumane. Instanta a decis ca avea acces la familie si avocati, desi era separat de ceilalti detinuti.