Mai multe tari vor pune presiune, luni, pentru a obtine noi masuri europene in fata crizei care zguduie sectoarele de crestere a animalelor, la o reuniune tensionata a ministrilor Agriculturii din cele 28 de state UE, la Bruxelles. Un planul de urgenta lansat in urma cu sase luni, nu a fost suficient pentru agricultorii europeni care se confrunta cu o scadere brusca a preturilor pentru lapte si carne de porc, in contextul cererii reduse si a embargoului Rusiei.

Invitati urgent de catre comisarul pentru agricultura Phil Hogan sa caute noi solutii, statele membre au facut mai mult de o suta de propuneri pentru a ajuta sectoarele cele mai defavorizate. Intalnirea de luni "va fi cruciala pentru a reorienta abordarea liberala, care isi arata limitele astazi,", insista ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a carui tara este prima putere agricola europeana.

Franta, unde fermierii isi striga necazurile lor din vara, si-a sporit contactele cu alte guverne si sustine ca exsita o majoritate care sustine masuri de "stabilizare si apoi de reducere" a productiei de lapte, ajunsa la niveluri ce au determinat prabusirea preturilor.

Pozitia Frantei este sustinuta de state precum Spania, Italia sau Portugalia.

Lista propunerilor mai include masuri privind cresterea plafonului ajutoarelor de minimis de la 15.000 la 30.000 euro si sustinerea exporturilor de produse agricole europene prin intermediul unui dispozitiv de ajutoare si crearea unui mecanism de creditare la export.