Comisia pentru afaceri externe a parlamentului englez va chestiona guvernul in legatura cu intentia acestuia de a trimite 1000 de trupe non-combatante in Libia, pentru pregatirea armatei libiene in lupta sa cu Statul Islamic, scrie The Guardian.

Membrilor comisiei li s-a spus in Tunis saptamana trecuta ca formarea unui guvern national unitar in Libia (GNA), ce a fost anuntata sambata, ar pava saptamana aceasta drumul spre o conferinta europeana pe tema interventiei militare, la care va lua parte secretarul apararii englez, Michael Fallon.

Comisiei i s-a spus ca guvernul italian va trimite 5000 de trupe, iar cel englez 1000, Franta urmand sa trimita cel mai probabil un efectiv mai mare. Guvernul britanic devine din ce in ce mai ingrijorat de vacuum-ul militar din Libia ce a permis Statului Islamic sa avanseze in jurul orasului Sirte, dar si sa isi permita o serie de incursiuni militare in Tunisia. Insa raspunsul evaziv dat de guvern in fata comisiei cu privire la planurile sale in Libia naste frustrari.

Se asteapta ca membrii comisiei sa ii ceara lui David Cameron sa prezinte dovezi pentru o ampla ancheta in Libia, dupa ce Barrack Obama a declarat saptamana trecuta ca prim-ministrul britanic nu a dat o atentie sufi cienta decaderii Libiei in urma inlaturarii (sustinuta de vest) a presedintelui Muammar Gaddafi din 2011.

Criticii spun ca David Cameron a scapat usor in singura sa politica de interventii militare in calitate de premier. Comisia a analizat pozitia secretarului de externe de atunci, William Hague, a sectretarului apararii, Liam Fox, si a secretarului pentru dezvoltare internationala, Andrew Mitchell, insa nu si prim-ministrului.

Unul dintre membrii comisiei a declarat ca ar fi o idee buna sa se analizeze ce a mers prost in ultima interventie din Libia "inainte de a ne hotara asupra alteia noi."